Духовното правителство на България



Св. синод взе позиция по Истанбулската конвенция и обърна хода на събитията

В последните няколко месеца Българската православна църква показа, че е фактор в обществено-политическия живот. И сбъркаха всички, които приемаха институцията като страничен наблюдател на събитията в страната.

Позицията срещу Истанбулската конвенция е само едно от доказателствата за това. Доста усилия отне на председателя на парламента Цвета Караянчева да успокои аплодисментите след становището на Св. синод, прочетено от Старозагорския митрополит Киприан по време на общественото обсъждане в Софийския университет. Митрополитите дойдоха, показаха позиция и победиха. Защото защитаваха Божия закон, който конвенцията пренаписва. Да, Господ чу молитвите, към които Светият синод призова духовенството, за да вразуми управляващите. Но и управляващите чуха аргументите на духовните архипастири и дадоха заден ход за ратификацията на Истанбулската конвенция.

Няма съмнение, че ще има преговори за промяна в позицията на църквата, както и че тя ще остане непроменена. Както е с настояването да се въведе вероучението като задължителен предмет в системата на българското образование - тема, която църквата поставя от години, и от която бягат няколко правителства и парламенти досега. Но прегръщат джендъра покрай борбата с насилието над жени и бързат да легализират чужди за нацията и православието традиции и ценности.

И при спасяването на българските евреи (виж карето), и сега църквата се води от Христовите закони.

При евреите - любов и защита на ближния. За Истанбулската конвенция: “И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.” (Битие 1:27). Няма джендър, транс-, интер-, и метросексуални. Позицията на БПЦ е последователна. Ето какво пише в изявление на Св. синод от 2010 г., когато патриарх е Максим, по повод гейпарада в София:

“Членове на светата Българска православна църква категорично се противопоставят на тази публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях, изявата на който нарушава правата им. Той има гибелни последици за физическото и духовното здраве на хората, руши традиционните устои и ценности на българския народ и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи.” И сега БПЦ защитава Божия закон така, както държавните институции трябва да спазват конституцията.

Вижте графиката голяма тук

Патриарх Неофит се възкачи на престола преди 5 г., на 24 февруари 2013 г. В трудните времена на протести, смяна на правителства, разделение на обществото той успя да запази единството на църквата и заедно с митрополитите съхрани духовно нацията. Оттогава до днес починаха половината от владиците в Св. синод и бяха избрани нови. Без скандали и без разкол. Негово Светейшество приема, по техни молби, посланици на държави от цял свят. Духовници участват в парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека, както и на международни конференции. Църквата разширява дейността си сред българите в чужбина. Митрополитите застават рамо до рамо с духовни водачи от други религии, когато е за общото благо, и примерите са много.

Само преди 2 месеца Св. синод взе мъдрото решение да съдейства на македонската църква за каноничния й статут след дългогодишна схизма. Тогава владиците не се поддадоха на натиск. Няма да го направят и сега. Въпреки че деликатно им напомнят за помощта на правителството с пари за храмове и манастири. Това обаче няма как да стане разменна монета срещу компромиси с промяна на становището на Св. синод, гласувано с пълно единодушие от всички членове на духовното правителство на България и защитавано от 95% от гражданите в страната.

1943 г.: решаваща бе намесата на църквата при спасяването на българските евреи

Решаваща бе намесата на православната ни църква при спасяването на българските евреи по време на холокоста. Тогава България е под контрола на Хитлер, но БПЦ се противопоставя на държавната власт за депортацията на 48 хиляди души в лагерите на смъртта, макар и друговерци.

Неслучайно техните наследници номинираха институцията за Нобелова награда за мир, а подвигът на тогавашния Пловдивски митрополит Кирил (след това и патриарх), както и на останалите духовници вече е известен по цял свят. 


Четете още:

🔴 Ветринци – селото с най-много лекари у нас, скоро ще дели мегдан с Арбанаси

🔴 Димитър Бербатов: Искам България да се споменава с респект

🔴 Емо Чолаков бродира гоблени





Източник: 24 часа





Коментари

горе