Задържани са лелята, бащата и чичото на убитото от питбул дете



За срок от 24 часа са задържани лелята, бащата и чичото на починалото след ухапване от куче 3- годишно дете от село Мокрище. Това съобщи за „Фокус“ говорителят на ОДМВР - Пазарджик Мирослав Стоянов.

Той обясни, че собственик на кучето е лелята на детето.

„Продължават процесуалните действия до пълното изясняване на трагичния случай, който стана вчера следобед около 15.00 часа в двора на къща, намираща се в пазарджишкото село Мокрище. След подаване на сигнал за случилото се на мястото незабавно са изпратени дежурни екипи на РУ-Пазарджик и „Спешна помощ“. За съжаление медиците са констатирали смъртта на 3-годишно момченце, което живеело в къщата заедно с баща си и свои роднини. Разследващите установили, че то излязло на двора и там по неустановени до момента причини е било нападнато от вързаното със синджир куче от породата „питбул“. За случилото се незабавно е уведомен прокурор от Районната прокуратура в Пазарджик. Тялото на детето е транспортирано в отделение „Съдебна медицина“ при МБАЛ - Пазарджик за аутопсия“, уточни Стоянов.

Собствениците на кучето, което уби 3-годишното дете в село Мокрище, ще бъдат санкционирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност. Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик ще извърши действия, свързани със спазване на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Това каза за „Фокус“ директорът на ОДБХ - Пазарджик д-р Петко Митев.

Той обясни, че кучето не е безстопанствено, а има собственици.

„Те имат своите ангажименти и отговорности, които не са изпълнили. Те са свързани с чипиране, издаване на ветеринарно-медицински паспорт, обслужване от ветеринарен лекар, обезпаразитяване, ваксиниране. На собствениците на кучето ще бъдат наложени санкции“, коментира д-р Митев. Той добави, че в рамките на образуваното досъдебно производство ще бъде възложена експертиза на ветеринарен лекар за агресивността на животното или за липсата на такава. На въпрос дали агресията на кучето е породена от това, че то е било държано гладно, д-р Митев коментира, че всичко е възможно, тъй като няма очевидци на трагедията.

„Дали е предизвикано от детето, дали е изблик на агресия от самото животно, дали условията, в които е отглеждано, са спомогнали, това са неща, които само могат да се допускат, но не могат да се докажат“, каза още д-р Митев.


Четете още:

🔴 Емо Чолаков вдига сватба. Вижте кога

🔴 Как да спечелим от тотото – съветите на изпечния играч

🔴 Девойка реши да направи нещо много благородно





Източник: 24 часа





Коментари

горе