Тайните прелести на Родопите: Девин



Безспорно първата асоциация на всеки, чувайки името Девин, е минерална вода - за пиене и тази в спа комплексите и откритите басейни в малкото родопско градче. То отстои на 116 км от Пловдив, ако пътувате по път ІІ-86 до к.к. Пампорово и от там през Широка лъка до Девин. Има обаче и някои по-малко познати места и забележителности в района.

-- Eкопътеката Струилица - Калето - Лъката

След като сте се настанили в избраното от вас място, подходяща за раздвижване след пътуването е екопътеката Струилица - Калето -  Лъката. С кола можете да стигнете до отправната точка за нея - открития минерален басейн в м. Струилица. В началото следва горски път, който постепенно се стеснява и преминава в пътека, навлизайки в каньона на река Девинска. Изградените подходи върху метални конструкции, закрепени в скалния скат, улесняват преминаването през иначе труднодостъпните участъци, като същевременно позволяват да се любувате на гледката към реката, чието поречие е под закрилата на Натура 2000. Освен пъстърва и мряна тук има кефал и дори речни раци, което е показател за чистотата на водите . Ако решите да практикувате риболов в границите на защитената местност Поречието на река Девинска обаче, можете да го направите само в изградената зона за риболов на балканска пъстърва с дължина около 3 км, поддържана от ДЛС „Извора“. Имайте предвид, че риболовът е платен, заплаща се такса от 40 лв./човек за целия ден. Методът на риболов е „хвани-пусни“, но ако риболовецът желае, може да задържи до 10 бр. стандартни риби. Ползва се една пръчка за риболов.  

По поречието на реката са изградени кътове за отдих. Общата дължина на основната екопътека Струилица-Калето-Лъката е около 4 км. Нетрениран турист я изминава средно за около 2-3 часа в двете посоки.

 - Самодивското пръскало

От основната пътека вдясно се отклонява друга по-кратка екопътека, която води до красивия водопад Самодивско пръскало, един от най-високите в Родопите с височина на пада 40-50 метра. Тази пътека е изградена от туристическо дружество „Орфей - 1970 г.“ - гр. Девин. Водопадът е изключително красив и си заслужава да се отклоните от основната пътека - пътят до него отнема около 30 минути. Пътеката води до местността Лъката, в която е съществувало средновековно селище. Днес местността представлява обширна поляна, обградена от красиви върхове. На 800 метра от поляната, нагоре и назад по склона на планината се намират останките от прочутата родопска крепост Кавурското Кале (или просто  Калето). Тя е просъществувала в периода VІ-ХІІІ век, превзета е от турците след дълга обсада. Поради недостиг на средства крепостта не е реставрирана. Обявена е за паметник на културата с местно значение заедно със средновековното селище в м. Лъката. 

  - Крепостта Беаднос

За запалените по история и археология ще бъде интересно да посетят другата крепост, намираща се в близост до Девин - Беаднос. До останките от крепостта се стига пеша от с. Беден по 2 км маршрут. Построена е преди IX век като част от Родопската крепостна система за защита наред с Асеновата крепост, Турлата и Градището. Крепостта се е издигала на висок връх (Сухият връх, 1432 м), откъдето има великолепна гледка към връх Перелик, долините  на Въча и Широколъшка река, към Девинска и Баташка планина и ридовете Мурсалица и Чернатица. Укреплението е изпълнявало функции по охрана на околните селища и следене на пътищата, минаващи през Западните Родопи.

Крепостта Беаднос е имала форма на неправилен четириъгълник с размери на стените 50×20 метра, което навежда на мисълта, че е била основно феодален замък, а не отбранително съоръжение. Била е обградена с два реда крепостни стени, вътрешната е била каменна, а външната от боров гредоред. Във византийски документи от XIV  век Йоан Кантакузин споменава крепостта Беаднос сред деветте родопски крепости, които императрица Анна Савойска предава на българския цар Иван Александър в знак на благодарност за обещаната от него подкрепа за императрицата в разгорялата се гражданска война между нея и Йоан Кантакузин (който е бил доверен съветник на покойния  съпруг). Крепостта Беаднос е важна част от историята на Западни Родопи, но поради липса на средства за нейното реставриране и експониране към настоящия момент обектът е консервиран. Все пак ако решите да се разходите до Сухия връх, на който се издигала крепостта, чистят въздух и красивите гледки си заслужават изкачването.

  - Двете най-нови атракции са отново свързани с водата.

Най-големият язовир, построен в България от средата на 80-те години насам, е „Цанков камък”. Освен мащабно хидротехническо съоръжение той представлява и любима туристическа атракция в Западни Родопи, основно заради чудесните възможности за риболов и атрактивната разходка с лодка или водни колела, която може да бъде организирана в язовира. Намира се до село Михалково и е част е от каскадата „Доспат-Въча”. Захранва се от реките Въча и Гашня, а обемът му е 111 хил. куб. метра вода. Бреговете на язовир „Цанков камък“ са много стръмни и трудно достъпни, надморската му височина е около 680 м. Водното огледало на язовира достига до гр. Девин, а дължината му е около 15 км.

През лятото на 2017 в града заработи най-големият термален аквапарк на Балканите - „Персенк”. Комплексът включва детски и бебешки басейни, басейн с двойна пързалка, ВИП басейн, олимпийски басейн, хидромасажен басейн. Водата във всички басейни на аква-парка е от водоизточник Беденски бани - с ниска минерализация, висока температура и ценен физико-химичен състав. Препоръчва се за профилактика и лечение на нервната и опорно-двигателната система. Питейното  въздействие е преди всичко насочено към лечение на стомашно-чревния тракт, отделителна система, заболявания на жлъчно-чернодробните пътища. В съчетание с лечебната сила на водата са и спа процедурите, които се предлагат, както и възможността да се поглезите с възстановяващи, лечебни и релаксиращи масажи.


Четете още:

🔴 Как един приемен родител пренаписа 6 детски истории

🔴 Спасиха пострадал щъркел в Горнооряховско

🔴 Ако знаехме, че това е последният път, когато го виждаме... (видео)





Източник: Марица





Коментари

горе