Спасителите пуснаха щъркелите да летят (Фотогалерия)



Спасителите пуснаха щъркелите да летят (Фотогалерия)

Над 100 птици прегледа екипът на Спасителния център, нахрани ги с 400 килограма риба

Зимата в България се завърна страховито в началото на миналата седмица, а в североизточните краища полетата се покриха с бедстващи щъркели. Десетки местни хора с добри сърца приютиха премръзналите и вледенени, птици и им предоставиха топлина и храна.

Насред мразовития ад екип на Спасителния център на Зелени Балкани тръгна по дирите на бедстващите щъркели на североизтока и техните спасители. „За два дни обиколихме селата, Климент, Браничево, Единаково, Зарица, Наум, Гусла, Загориче, Грънчарово, Бабук, Овен, Черник, Голям Поровец, Климент, както и градовете Дулово, Силистра и Исперих.

Прегледахме над 100 птици, оставихме над 400 кг. риба за храна във всяко място, където имаше приютени щъркели. Помогнахме да се организират места, сборни пунктове, за настаняването на всички птици от дадено населено място. Говорихме с десетки хора, спасители и изминахме над 1000 километра“, отчитат природозащитниците.

В Спасителния център са подслонени общо 6 птици, които имаха нужда от допълнително лечение. Едната от тях, за съжаление, се е споминала. Три от останалите са с проблеми в крилата, а две са прекалено слаби. „Екипът ни ежедневно се бори те да оцелеят и да бъдат освободени. Дали ще успеем – само времето ще покажи“, уверяват те.

Вчера, седмица след голямото бедствие, спасените птици бяха пуснати на свобода от ръцете на своите спасители. Екипът на Спасителния център за диви животни благодари на всички хора, които помогнаха на пернатите. Без тях нямаше да има толкова спасени птици!


Четете още:

🔴 Българи вият хора на 11 май в 25 държави

🔴 Цвети Пиронкова роди момче

🔴 Начинът, по който свивате юмрука си, говори много за вашата личност





Източник: plovdivtime





Коментари

горе