Десетокласник влиза в майсторски клас на ЦЕРН



Десетокласникът Никола Пехливанов от СУ "Антим I" в Златоград зае място в първия международен майсторски клас на ЦЕРН в България. Връстничката му Езги Севен пък заминава за Брюксел.

Никола Пехливанов е поканен в първия международен майсторски клас на ЦЕРН в България, организиран съвместно с ЦЕРН от Физическия факултет на Софийския университет и Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН по проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по европейска програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. В конкурса Никола се състезавал с ученици от 15 до 19 г. от цялата страна с мотивационно есе на английски език и препоръка от учителя си по физика Росица Въргова.

Десетокласничката Езги Севен пък спечели визитата в Брюксел с участието си в конкурса „Европейско междучасие 2018” с есе на тема „Как си представям живота в Европа след 5 години?”. От общо 80 есета на ученици от българските гимназии работата на Езги впечатлила журито от екипа на евродепутата Светослав Малинов с аргументираност, оригиналност и креативност. Тя е сред 30-те ученици от България, които ще опознаят отблизо работата на европейските институции. През април победителите от конкурса на "Европейско междучасие" ще бъдат наградени официално в София.

На учениците от СУ „Антим I“, във връзка с участието им във финалния кръг на международния конкурс „PARTICLES4U“, българските учени от Международната организация за популяризиране на физиката на елементарните частици IPPOG подариха и виртуална визита в Европейската организация за ядрени изследвания в Швейцария.


Четете още:

🔴 Германци се учат на българска кухня (ВИДЕО)

🔴 Тези снимки от Варна обиколиха днес фейсбук! Има ли хора с добри сърца?!

🔴 Димчо Дебелянов





Източник: Марица





Коментари

горе