Мелатонин - хормонът на младостта



Мелатонинът e регулатор на човешкия ритъм през денонощието, основен хормон на епифизата. При всички хора мелатонинът активно се възстановява по време на нощния сън в едно и също време – от 23 часа до 3 часа през нощта. Този хормон се произвежда от аминокиселината триптофан, която попада в организма с храната. Процесът е следният – триптофанът достига до епифизата чрез кръвта, там той се превръща в хормона на бодростта – серотонин, а с настъпването на нощта този хормон се превръща в мелатонин.

Периодите на бодърстване и сън се редуват. Концентрацията на мелатонин в кръвта намалява най-често към 60 години, именно затова с възрастта сънят става по-повърхностен, а заспиването все по-трудно. Но намаленото производство на мелатонин с възрастта може да се регулира.

Трябва да приучим организма си да заспива в едно и също време, да приемаме храна със съдържание на мелатонин и витамини. Помнете: колкото по-късно лягате да спите, толкова по-малко мелатонин ще произведе организма ви, а колкото по-рано си лягате, толкова по-добре се отразява това на здравето и външния ви вид. Само във фазата на дълбок сън за сметка на мелатонина става обновяването на организма на клетъчно ниво.

Как да подобрим съня
Вечер избягвайте конфликти и изясняване на отношенията, стресът пречи на нервната система. Тя трябва да се намира в уравновесено и спокойно състояние. Помнете, че стресът пречи на производството на хормона.

Постарайте се да включите във вечерното си меню продукти с триптофан. Такива са млякото, морските дарове, пилешкото, яйцата, овесените ядки, бадемите, тиквените семки, бананите.

По-добре не яжте преди лягане, по-добре изпийте чаша мляко с мед, някакъв млечен продукт или успокояващ билков чай. Тези продукти стимулират производството на мелатонин.

Спалнята ви трябва да е предназначена само за сън. Това не е място за телефонни разговори или гледане на телевизия.
По-добре се спи на хладно, затова спете на отворен прозорец или проветрявайте добре помещението преди да си легнете.
Мелатонинът може да се използва като лекарство, той се произвежда синтетично като таблетки и капсули. Единствено лекарят ви може да определи дозирането му. Ако организмът ви се нуждае от подкрепа, дайте му я.

Производството на мелатонин се увеличава в пъти след един час спортни занимания.

С течение на времето епифизата започва да се калцира и нейната продуктивност намалява. За да предотвратите това, можете да се придържате към растителна диета, богата на антиоксиданти, неутрализираща свободните радикали. Избягвайте алкохола, тлъстата храна и тютюнопушенето.

Нека да обобщим какво прави за нас мелатонинът:
- Възстановява жизнените сили;
- Подмладява организма;
- Защитава клетките от канцерогените, радиацията, хербицидите и пестицидите;
- Противодейства на образуването на ракови клетки;
- Забавя процеса на стареенето;
- Укрепва имунната система;
- Контролира теглото на тялото, пречи на затлъстяването;
- Помага да се справим със стреса;
- Увеличава способността да се радваме и да усещаме удоволствие;
- Намалява холестерина в кръвта;
- Намалява кръвното налягане и главоболието;
- Помага да се справим със сърдечната аритмия;
- Намалява риска от остеопороза.

Затова със сигурност можем да кажем, че мелатонинът е хормонът на младостта.


Четете още:

🔴 Мащерката – осмото чудо на света

🔴 Паника в Русе! Блок се разцепи на две, хората са в ужас (ВИДЕО)

🔴 Ликьор с чесън лекува 100 болести! Вижте как се прави!





Източник: anna





Коментари

горе