Нагли чиновници се гаврят с децата ни на матурата  





Тези дни силно ме мъчи въпросът: как да са грамотни, образовани, етични, честни и толерантни нашите деца, когато от министерството им налагат модел на поведение, който предполага и налага, че в живота успяват наглите, безпардонните, лъжещите и безочливите.

Едва ли има някой, който да не е разбрал за взрива от гняв и възмущение, който породи една от задачите на теста от матурата по български език и литература за зрелостниците. Неправилно членуване в изречение е посочено като верен отговор от авторите на теста на МОН. Примерът е: "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли КОМИСИЯ".
Що за илитерат трябва да си, за да твърдиш, че неестественото звучене от липсата на членуване на съществителното "комисия" е възможно и вярно? Същият отговор "б" обаче е посочен като верен не от селска даскалица, а от експерти на МОН.

Ясно е, че този отговор е грешен граматически, от което следва, че в цялата задача няма нито един верен отговор и съответно дванайсетокласниците са подведени от съставителите на изпитните задачи. Излиза, че едни неграмотни чиновници от Министерството на образованието се гаврят с труда и нервите на нашите деца. От въпросното министерство обаче така и не показаха доблест да признаят за гафа, камо ли да се извинят. Просто не отнемат точки, какъвто и да е отговорът на децата. Браво, върхът на педагогиката!

Наглост и безочие, след като и филолози, и журналисти, и родители, а и от БАН са единодушни, че правилната форма трябва да е членувана. И ако има надежда, че този випуск няма да е осакатен поведенчески в живота, то е именно в обществото коректив – родители и експерти, но не менте. Иначе задача №7 е чудесна метафора за метастазите, които ни изяждат.

Стоян МАНОЛОВ, Сопот


Четете още:

🔴 Наистина ли трябва да загряваме автомобила преди тръгване?

🔴 Маршът "Велик е нашият войник" официално е обявен за химн на Българската армия

🔴 Спестяваме за пенсия в Париж или Берлин





Източник: Ретро





Коментари

горе