Ето ви тема върху Вапцаров и за следващата матура



 

Ако подобието на песен тръгне по чалготеки, докато се мятат салфетки...

Годината е 1942. Вапцаров пише едно от двете си предсмъртни стихотворения. Едното е “Прощално”. Ясно съзнавайки какво ще се случи в близките дни, той сътворява стихове, които остават в историята на българската литература.

Аз, за справка, в най-добрия случай мога да римувам “чушка” с “пушка”, а какво остава да създам произведение на изкуството, знаейки, че скоро ще бъда застрелян като куче.

Минават 76 години. Годината е 2018. Поредната дива чалга фурия решава да създаде песен от въпросните стихове на Вапцаров. Ей така - за да я знаят хората.

Това не е виц, а поредната тъжна картинка. Въпросната дама със звучното име Антонина обаче каза и нещо вярно: “Не съм аз проблемът на българското общество”.

Права си, не си ти. Няма как и да си мечтаеш да бъдеш проблем. Проблем може да бъде нещо, което да има последствия и в далечното бъдеще.

А за теб точно след ден никой няма да пише повече. Единствен фен ще ти остане кварталната продавачка, която закачливо ще те пита кога излиза следващият ти хит.

Проблемът е, че ти си ярък представител на една култура, която те кара да отъпееш и да се превърнеш в поредната овца от стадото. И дори да се спре да се пише за теб, има реалната опасност подобието ти на песен да започне да се пуска по чалготеки, докато възторжено се мятат салфетки. A това е част от един много по-голям проблем.

Но нека да се върнем към мотивите за написването и на двете произведения - на Вапцаров и на Антонина.

Едното е написано в момент на равносметка, на мъка, но и на любовни трепети. Другото “произведение” е написано с мисълта: “Дай да провокирам с простотии, че да ми се вдигне малко рейтингът.”

Мисля, че от Министерството на образованието и науката вече имат много добра тема за следващата матура...

Павел Ковачев*

*Авторът е студент по икономика и политика в университета “Бокони” в Милано


Четете още:

🔴 Феди - арабският принц, който играеше просяк

🔴 Липсата на този минерал е в основата на повечето заболявания. Ето и признаците на неговата липса

🔴 Съжалявам, че вече 45 години слушам другите





Източник: 24 часа





Коментари

горе