Как преди 93 г. избраха 1 юни за Ден на детето заради бал на китайски сираци



У нас празникът е честван и преди 1944 г., а при соца - с бодра публицистика за слънчевото детство

Днешните деца няма как да знаят, но бабите и дядовците им сигурно помнят, че някога имаше седмичник на име “Поглед”. Най-добрият и най-харесваният преди 1989 г. По време на абонаментната кампания хората ставаха рано в зори, за да се наредят на опашка в пощите за “Поглед” и “Стършел”.

По едно време главен редактор на вестника беше Ясен Антов, ерудиран мъж с фино чувство за хумор. Когато се планираше броят около 1 юни, той казваше: “Хайде, вижте кое редакционно дете или внуче е на ред в списъка и слагайте снимката му на първа страница...”.

А вътре в броя имаше я есе, я някаква бодра публицистика за слънчевото детство на утрешните строители на комунизма.

Пълна скука!

Докато я вижте сега какви екшън теми предлага всекидневието на днешните малки, големи и още по-големи деца, както казваше една тв водеща: агресия в училищата, бой, наркотици, пиячка, демонстративно неглижирано отношение към учителите. А за да запишат децата си в детски градина, родители се редят на дълги опашки като едно време за “Поглед”.

И се сещам за Женевската декларация за правата на детето, приета през 1924 г. от ОН (Обществото на народите, предшественика на ООН).

Акцентът на декларацията е, че поради умствената и физическата си незрялост детето има необходимост от специални гаранции, грижи и правна защита както преди, така и след раждането си. Човечеството трябва да даде на детето всичко най-добро, което има, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра.

Какво още казва тази декларация:

- Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно - телесно и душевно.

- Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани.

- Детето трябва първо да получава помощ във време на беда.

- Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване.

- Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя.

През август 1925 г. в Женева се провежда Първата световна конференция за благосъстояниет на децата. На нея присъстват представители на 54 страни, които приемат и подписват Женевската декларация.

Делегатите на конференцията официално определят датата 1 юни за Международен ден на детето. Тя е избрана и поради факта, че на този ден същата година тогавашният генерален консул на Китай в Сан Франциско

събира

десетки сираци

и организира за тях празненство по случай традиционния китайски фестивал “Лодката на дракона”. Това е древен източен обичай, свързан и с пролетното равноденствие.

В България празникът е честван и преди 1944 г., но става особено популярен след 1949 г. През ноември същата година в Москва с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените се учредява датата 1 юни като Международен ден за защита на децата. Това е прието от всички страни от комунистическия лагер. Празникът се отбелязва и в памет на децата, загинали през Втората световна война.

В международен план Денят на детето е отбелязан за първи път официално през 1950 г. в 51 страни, сред които и България. След промените през 1989 г. 1 юни продължава да бъде празник на децата без към него да се пришиват каквито и да било политически копчета.

Днес 1 юни като Международен ден на детето се празнува в над 40 държави по света - православни, католически и мюсюлмански. Много страни обаче отбелязват празника на други дати. Например в Япония се празнува на 3 март, в Турция на 23 април, в Южна Корея на 5 май, в Индонезия на 23 юли, в Мексико на 30 април и т.н.

На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата обаче не е приета, защото повечето от страните предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника на детето.

Международният ден на детето има и свой флаг. На зелен фон, символизиращ растеж, хармония, свежест и плодородие, около знака на Земята са разположени стилизирани фигури - червена, жълта, синя, бяла и черна. Те символизират разнообразието и толерантността. Знакът на Земята, разположен в центъра на флага, пък е символът на нашия общ дом.

От 1967 г. светът отбелязва още един празник, свързан с детето - Международния ден на детската книга. Избрана е датата 2 април, когато е роден датският писател Ханс Кристиан Андерсен. Той е автор на едни от най-любимите приказки за всички времена - “Малката русалка”, “Снежната кралица”, “Грозното пате” и др. Този празник има амбицията да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската литература.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още малка Нобелова награда. Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги.

Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.

Ангел Каралийчев

е първият

български писател,

вписан в Почетния списък на Международния съвет за детската книга “Ханс Кристиан Андерсен”.

Но да се върнем към празника днес. Децата ще получат много подаръци, ше играят на воля в парковете, ще рисуват с тебешири по асфалта... и всичко друго, което измислят пиарите на общините и останалите институции, свързани с “подрастващото поколение”. Някои родители ще заведат децата си на куклен театър, други на кино, трети на концерт.

И всички ще търпим детските прищевки и ще отговаряме на всевъзможните детски въпроси. Моята почти петгодишна внучка Айя например оня ден ме попита: “Дядо, ти бил ли си млад? А имал ли си пъпки?” Отговорих, че съм вечно млад...

Важният въпрос обаче е: а какво правим след празника 1 юни, за да има по-малко нещастни, болни, бедни и малтретирани деца? Отговорът ми е, че държавниците трябва по-често да препрочитат принципите на Женевската декларация и да прилагат на практика това, което пише там.


Четете още:

🔴 Стартира кампанията "Без такса в детските градини"

🔴 106-годишна жена: Жива съм, защото не съм хабила нерви по мъже!

🔴 Край на регистрацията на автомобилите в КАТ?





Източник: 24 часа





Коментари

горе