Проф. Божидар Димитров: Македонската православна църква може да се преименува ако ще и на Марсианска архиепископия



Македонската православна църква може да се преименува ако ще и на Марсианска архиепископия, но това не означава, че ще придобие кой знае каква история

Пореден скандал разтърси македонското общество – в късните часове на сряда „Ромфеа", едно от най-влиятелните църковни издания в Гърция обяви, че Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) е изпратила писмо до Вселенската патриаршия, чрез което изисква признаване на автокефалността й и приемане в лоното й. Посочено бе, че МПЦ-ОА е поискала ново име, което няма да съдържа термина „Македония“. Съгласно разпространената информация, МПЦ-ОА пожелала да бъде преименувана в „Охридска и на Юстиниана Прима архиепископия".
Вселенската патриаршия потвърди информацията за изпратеното писмо и подчерта в изявление, че освен искането на МПЦ-ОА, писмо до седалището й е пристигнало и от македонския министър-председател Зоран Заев, който е поискал от Синода на Вселенската патриаршия да върне МПЦ-ОА в каноничния ред под името Охридска архиепископия. Уточнено бе, че писмото му е било изпратено още преди месец. В официалното съобщение от Вселенската патриаршия се отбелязва, че искането на МПЦ-ОА за решаване на каноничния й статут ще бъде разгледано.
Следва да се припомни, че в края на миналата година Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) реши да отговори положително на искането на МПЦ-ОА да стане нейна Църква-майка. Този „инцидент“ срещна острата реакция на Вселенската патриаршия и нейния предстоятел Вартоломей, който не пропусна да отбележи, че „Майката-църква на всички балкански народи е тази в Константинопол".
И така – от МПЦ-ОА бяха категорични, че единственото, което са поискали, е признаване на автокефалността й от „Константинопол“. А правителството в Скопие уверяват, че премиерът Зоран Заев съвсем не е искал заличаване на думата „Македонска“ от името на църквата. В цялостната ситуация анализаторите виждат скрита политическа игра със сериозни последици. Заформящият се скандал е широко отразен македонските медии.

„Вселенската патриаршия пое отговорността за въпроса за МПЦ“ – под това заглавие скопските телевизии „Канал 5“ и „Сител“, електронните издания „Нова Македония“ и A1 On, и електронната медия Press 24 съобщиха за писмото, което МПЦ-ОА е изпратила до Вселенската патриаршия. И трите цитират официалното изявление, в която се стига до заключението, че Светият и Свещен Синод „решава да предприеме необходимите стъпки в съответствие с неприкосновените права на историческите и каноничните правомощия и привилегии на Първия свещеник на Вселенската патриаршия".

„Плюс Инфо“ също акцентира върху отговора на Вселенската патриаршия, която уверява, че „ще направим всичко, за да може МПЦ да стане ОА“.
В авторска статия за „Плюс Инфо“ , озаглавена И това дочакахме – МПЦ реши първа да обезимени и обезличи народа на Македония Бранко Геровски търси ясен и недвусмислен отговор от епископите на МПЦ кой ги е накарал да се откажат от името „македонски“. „Кой и защо? И кой ви е упълномощил да направите такова нещо? Бог лично? Признайте, смирено се покайте и се молете на Бога, че народът ще ви прости този ужасен грях!“, призовава той.
„Премиерът Зоран Заев изпрати писмо до Вселенската патриаршия и го помоли да помогне да разпознае нашата църква, но в писмото не помоли МПЦ да промени името си. От една страна, наистина не разбирам по какъв начин министър-председателят на една светска държава, като Македония, се обръща към Вселенската патриаршия и се опитва да посредничи при решаването на църковния спор. От друга страна, писмото на Заев съвпада с скандалното писмено обръщение на МПЦ-ОА, в което нашата църква се отказва от името „Македония", в замяна на признаване от другите православни църкви“, коментира Геровски.
„Съвпада? Съвпада ли? Възможно ли е Заев да не знае за писмото на МПЦ до Вселенската патриаршия? За да бъда честен, ми е трудно да повярвам ... В противен случай, аз се извинявам, че след този безпрецедентен скандал използвах прилагателното „наше“ за МПЦ, уважавани читатели. Аз съм атеист, а много от вас са вярващи. Уважавам религиозните ви чувства, но за мен една църква, която се отказва от името и своя народ, не може да бъде нито „наша", нито моя, нито църква, а опасна схизматична организация!“, категоричен е авторът.

Водещото електронно издание МКД извежда в заглавие: „МПЦ и Заев поискаха от Вселенската патриаршия македонската църква да бъде преименувана на Охридска архиепископия“.
В отделна статия по темата МКД алармира за настроенията на македонците в Австралия, които предупреждават: „Пазаренето с идентичността на МПЦ ще донесе разкол“. На същото обръщат внимание и от редакцията на изданието „Република“.

„Новината, че МПЦ-ОА ще се преименува на Охридска архиепископия и на Юстиниана Прима бързо се разпространи в обществото, но това е още една от поредицата отровни посегателства към македонския народ, държава и църква“, пишат от редакцията на „Нова Македония“, като изразяват увереност, че МПЦ-ОА никога няма да промени името си и да заличи определението "македонска".
„За да бъде призната, МПЦ-ОА предлага да се заличи „македонска?!, питат в редакцията на електронното издание „Локално“. Материал по темата с почти същото заглавие е публикуван и във „Вечер“.

„Слободен печат“ привежда думите на дебърско-кичевския митрополит Тимотей, който призна пред редакцията за изпращането на писмото. Съгласно думите му, текстът съдържа единствено искане за признаване на автокефален статут на МПЦ-ОА – и нищо повече. „Ние сме наясно, че гърците много трудно ще ни признаят под името МПЦ, но Охридска архиепископия представлява една история и за нас е достойно име. Аз не знам какво писмо е изпратил премиера Заев“, обясни духовникът.
Телевизия „Телма“ акцентира на изявление от МПЦ-ОА, в което се уверява: „Не искаме от Вселенската патриаршия да заличи термина „македонска“.
Скопското електронно издание „Фактор“ публикува статия под заглавие: „Правителството потвърди, че е поискано признаване от Константинопол“.
Голяма част от водещите медии в Македония, сред които МКД, „Локално“, македонския „Фокус“, „Стандард“, електронната медия „Плюс Инфо“, „Кайгана“ и др. обръщат внимание на реакцията на гръцкото правителството на писмото от МПЦ-ОА: „Договор все още няма, но има решение от Патриаршията за църквата на северния съсед“.

Коментари не липсват в гръцките медии. „Македонската църква призова Вселенската патриаршия да я приеме в лоното си в ход, който се смята за важен за продължаващите преговори между Скопие и Атина за името на бившата югославска република, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, като коментира, че изглежда МПЦ-ОА планира да се откаже от своята идентичност като църква на Македоня.
Според съобщение Светият синод на Вселенската патриаршия обмисля искането на ръководството на църквата на Македония да бъде приета под името „Архиепископия на Охрид". Заявката идва с писмо от премиера на Македония Зоран Заев, адресирано до Вселенския патриарх Вартоломей, предстоятел на православните християни в света.
Този ход се смята за значителен, тъй като идва вследствие на реакциите на Вселенската патриаршия на молба от Македонската църква за присъединяване към Българската православна църква, която от своя страна подкрепи искането й. Този инцидент (определение на редакцията) доведе до силна реакция от страна на вселенския патриарх, която заяви, че „действието на църквата в България е грешно", отбелязват от редакцията.

Редакция: Тереза Герова


Четете още:

🔴 Мая Вапцарова: Чалгата по стихове на Вапцаров е първият терористичен акт към културата

🔴 Нана разплака цяла България с тези думи към мъжа си: Надявам се животът да ме остави да бъда още с теб! (ВИДЕО)

🔴 Мирела Демирева отново втора на Диамантената лига





Източник: Фокус





Коментари

горе