Ирина и Георги тренират шейховете в Абу Даби



Ако Ирина и Георги Делчеви избираха утъпканите пътища, едва ли щяха да са сред най-известните личности в Обединените арабски емирства. Едно на пръв поглед екстремно решение ги отвежда в Абу Даби, където започват работа като персонални треньори на местните шейхове и ВИП личности. Двамата пловдивчани, станали семейство преди 18 години, не си падат по клишето. Всичко, което правят, е извън стереотипа – от запознанството им в едно такси, през идеята да вдигнат тайна сватба в Емирствата, до решението да имат три деца едновременно.

Любовта пламва в такси

Вместо на кино или ресторант, Ирина и Георги излезли на първа среща... в такси. Двамата се срещнали случайно на улицата и се скарали за единствената свободна кола. Ирина твърдяла, че дамите са с предимство. Георги не отстъпвал. Накрая взели компромисно решение той да постъпи като джентълмен и да я закара, а после да продължи пътя си. „Още в таксито започнахме да спорим за националните герои Ботев и Левски. И до ден днешен се провокираме физически и интелектуално. Затова ни е интересно заедно”, разкрива формулата на успешното съжителство Ирина. По онова време тя учи за строителен инженер. След съдбовната среща с Георги обаче решава да се върне към спорта.


По-късно двамата се женят тайно в консулството в Дубай само с двама свидетели, но с много любов един към друг.

MMA бойци в двореца на шейха

Георги Делчев признава, че целта му винаги е била да се състезава. Като малък тренира кик бокс, а след това се запалва по бразилското жиу жицу от видеокасети, вкарани в България през 90-те. Става първият шампион на международен турнир по ММА в България, както и основател на първата ММА федерация. Негов ученик е сегашният й председател Станислав Недков – Стъки. По онова време Георги тренира Любомир Геджев, станал впоследствие ключова фигура в света на смесените бойни изкуства. Геджев заминава при майка си, която е медицинска сестра в Абу Даби. Там се запознава с един от синовете на шейха. Така Георги Делчев отпътува за Емирствата заедно с него и Петър Балталийски, друг известен боец, който има черен колан по жиу жицу. Работи с едни от най-големите състезатели от Submission Wrestling World Championship ADCC- най-престижния шампионат по граблинг. Той е с най-големия награден фонд в света и високо стъпало в ММА.


„Бяхме на лагер у един от шейховете – Тахнун Бин Зайед, който има черен колан по жиу жицу. Тренирахме в неговата зала около 2 седмици, а следващата година се преместихме да живеем там. Първият ми клиент беше Шейх Хандан бин Султан ал Нахян, който е внук на президента на Абу Даби. Той беше малък - 14-годишен, когато започнахме да тренираме, но беше много отдаден на спорта. Тренираше по два пъти на ден. Има победи дори на състезания по граблинг в Америка”, изтъква Георги.


Боецът е тренирал и министъра на образованието - шейх Нахян Бин Мубарак. „Той е около 70-годишен и влезе в доста добра форма за възрастта си. По принцип арабите са упорити хора. Ирина тренираше жена му и дъщерите му”, разкава пловдивчанинът.

Мъжки времена

Ирина става популярна като първата жена треньор по кик бокс в Абу Даби. А когато Георги пътува, тя тренира и мъжете. Красивата пловдивчанка е и първата дама съдия на Submission Wrestling World Championship ADCC.


„В този мъжки свят се чувствям добре. Изпитвам вътрешно спокойствие. Това са хора на честта. От тях не можеш да очакваш предателство. Веднъж застанат ли зад теб, винаги са там. Не те забравят и са истински приятели. Съпричастни са към цялата ни фамилия, тъй като при тях семейството е издигнато в култ. Бранят традициите си със зъби и нокти, но деликатно прокарват новостите”, разкрива Ирина. Като пример за приемствеността между поколенията тя посочва Лувъра на вода в Абу Даби, изграден миналата година. „Това е архитектурен шедьовър, в който се преплитат Изтокът и Западът”, убедена е спортистката.


Според нея градът се е развил неимоверно през последните 18 години – не само емоционално, но и инфраструктурно. „В началото, когато пристигнахме, нямаше нито един мол. Сега са безброй. Преди беше като в Пловдив - с 2 дискотеки и още толкова хипермаркети. В момента дворците имат фитнес зали, басейни, абсолютно всякакви съоръжения за спорт”, казва треньорката.

Доброто винаги се връща

Толкова е фокусирана в спорта, че тренира до шестия месец на бременността си, въпреки забраната на лекарите. Като при това чака тризнаци, заченати инвитро.


Със съпруга й решават да прибегнат до този метод не заради репродуктивни проблеми, а тъй като смятат, че не бива да отлагат. „Опитвахме да забременея естествено около година и половина. Лекарите бяха категорични, че и двамата сме здрави и имаме шанс. Аз обаче пътувах много по всички континенти заради организацията на състезанието ADCC и обучението на съдиите в него. Тази динамика явно ме е подлагала на стрес, затова не се е получавало”, предполага Ирина.


Тя признава, че винаги е искала 3 деца, но не си е представяла, че ще дойдат накуп. Затова е казано: Внимавай какво си пожелаваш, усмихва се треньорката.


Но усеща как я побиват тръпки всеки път, когато си припомня една случка. През 2004 г. дарила средства за кампанията „Българската Коледа” на президента Георги Първанов. Агитирала и други българи в Емирствата да дадат пари. „По това време нямах никакви планове за деца. Забременях чак през септември 2007 г. Децата се родиха в 8-ия месец, недоносени, и трябваше да прекарат известно време в кувьоз. Когато ни изписваха от болницата, лекарите ни казаха, че са добре благодарение на средствата, дарени за кувьози от Българската Коледа през 2004 г. По това време бях силен атеист, но това ме върна към вярата”, спомня си пловдивчанката.

Алекс Велики, богинята и светицата

Тризнаците, които се раждат в семейството им, са две на едно в полза на момичетата. Тъй като Георги винаги е искал син, който да носи името на велик воин, кръстили сина си Александър. Деа е кръстена на двамата си дядовци, които се казват Делчо, а Савина на баба си по бащина линия - Силва. А иначе Деа е богинята, Савина – светицата (на Свети Сава), а Александър - воинът. И тримата са напълно различни характери.


Когато се родили, двете баби и още толкова бавачки били неотлъчно до Ирина.


„В началото ги виждах само по скайп. А когато почнеха да плачат, намалях звука”, спомня си през смях таткото. В момента обаче прекарва основно времето си с децата, когато е в България. Води ги по тренировки и състезания и следи развитието им в спорта. Преди няколко дни Алекс стана първи на международен турнир по борба за купата на кмета на Кърджали. Деа се занимава сериозно с художествена гимнастика в клуб "Тракия" в Пловдив, а Савина тренира лека атлетика при Ива Пранджева. Освен спорта, ги вълнуват и изкуствата. Деа пее и танцува, колебае се между кариерата на актриса и певица. Савина рисува. Иска да стане дизайнер на бижута или пък режисьор. Алекс е страхотен математик и логик. И тримата учат в четвърти клас на ОУ „Райна Княгиня”. Класната им ръководителка Десислава Манева, която тази година спечели награда за най-добър млад учител, ги подкрепя безрезервно.


"Затова ги доведохме в България – искахме да използваме капацитета на старите школи, традициите, които има страната ни в спорта и в образованието. Решихме, че на този етап и като климат, и като социална среда тук е по-добре за тях”, категоричен е Георги.


Той и съпругата му не обичат да кроят дългосрочни планове. Докато децата са щастливи тук, ще живеят между Пловдив и Абу Даби. Когато ситуацията се промени, ще му мислят. Динамиката и изненадите винаги ги правят щастливи.


Четете още:

🔴 Млада БЪЛГАРКА и истинска БУДИТЕЛКА направи СТРАХОТНО КЛИПЧЕ за БЪЛГАРИЯ, което ТРОГНА всички!

🔴 Писмото на един англичанин за 2-ри юни, което всеки трябва да прочете

🔴 Деца с униформи на четници изпъкнаха на честването на Ботев и загиналите за свободата във Варна (снимки)





Източник: Марица





Коментари

горе