НОВИТЕ БЪЛГАРИ. Компютърни специалисти замениха космополитния Бирмингам за селския живот в Раданово



СПОКОЙСТВИЕТО НА ИЗВЪНГРАДСКИЯ ЖИВОТ И КРАСИВАТА ПРИРОДА НА СЕЛО РАДАНОВО ДОВЕЖДАТ ТУК ПРЕДИ ОКОЛО ГОДИНА младото британско семейство Манди и Майкъл Карма. Всъщност тя е от Китай, но преди 12 години емигрира в Англия, където впоследствие работи като IT мениджър в Бирмингам, където се запознала със съпруга си. Неговите баба и дядо пък са индийци, дошли на Острова в средата на 40-те години на миналия век. Самият Майкъл разказва, че семейството му е пръснато в целия свят. 33-годишният мъж има и брат близнак, който е воювал във войната срещу Ирак, където много от приятелите му загинали. Сега брат му е свещеник и може би скоро ще гостува в Раданово, където младите британци отглеждат две годишния си син Андрю. Нещо повече, през септември новите българи очакват и второто си дете, което ще се роди или във Велико Търново, или в град Бяла, разказа пред репортерския ни екип 31-годишната Манди.
Първоначално двамата търсили български дом за родителите на младата жена, които скоро ще бъдат пенсионери. И двамата са учители в Китай, но по думите на Майкъл тази страна е изключително развита, пренаселена и дори джунгла, затова възрастните китайци искали да се установят на по-спокойно място. Младите купили къща в Раданово, която доскоро била собственост на ирландци, но поради заболяване те се прибрали обратно в родината си. В първите месеци Майкъл, Манди и родителите й живели заедно в новия си дом, където стягали къщата и големия двор и където, за съжаление, освен „меда“ усетили и „жилото“ на иначе прехваленото ни българско гостоприемство.
Въпреки перипетиите им обаче семейството ни посрещна радушно и ни разказа без ни най-малък намек за обида за трудното им начало в Раданово. Първо комбинативна съседка ги излъгала, че срещу 500 лв. ще им оправи градината. Това така и не станало, а комшийката пратила щерка си на екскурзия със „заработените“ пари. После британците попаднали на пишман строител, който на всичкото отгоре бил техен сънародник на име Лий. И той ги поизлъгал за цената на материалите, а от целия стрес младата жена пометнала с второто им бебе. Сега обаче Манди и Майкъл са спокойни и макар, че имат да довършват някои неща в просторния си български дом, гледат по-философски на нещата.
Манди посещава гинеколог във Велико Търново, не е много наясно дали има право на безплатни медицински грижи и затова си плаща, но е доволна от вниманието, което й се обръща. Младите хора планират да останат постоянно в Раданово, докато синът им Андрю навърши години, за да посещава гимназия в Англия, но все пак уточняват, че това не са окончателните им планове…
„ЖИВОТЪТ ТУК Е СУПЕРСПОКОЕН, ИМА ПРОСТРАНСТВО ЗА ДЕТЕТО, НЯМА И ПОМЕН ОТ УЖАСНИЯ АНГЛИЙСКИ ТРАФИК“, обяснява младата жена.
И допълва, че вече може да готви някои от любимите на семейството й български манджи – пълнени чушки, гювеч със свинско месо в глинен съд и т.н. Ракия новите ни сънародници почти не пият, по пък обичат българска бира. Криво-ляво се справят и с градинарството, понеже отглеждат домати и малко лозе… Семейство Карма няма телевизор в дома си, понеже искат децата им да играят на въздух. Водят малкия си син често в парка на Полски Тръмбеш и пазаруват няколко пъти седмично в две от големите хранителни вериги в съседните градове. Категорични са, че цените в тези магазин всъщност са съвсем малко по-ниски от тези в Англия.
За да поддържат английски стандарт на живот, Майкъл не спира да работи от дома си на компютъра и няколкото таблета. Фамилията има свой бизнес в сферата на недвижимите имоти, а младият мъж се занимава и с финанси. Обяснява ни, че прави проучвания в областта на икономиката, които продава на различни компании. В момента работи върху това къде хората да инвестират парите си, а на въпроса ми къде е най-добре българите да го правят, светкавично отговаря – в образованието и човешките ресурси…
„България е много интересна страна. Като член на Европейския съюз, с природните ресурси, които притежавате, и с евтината работна ръка би трябвало да сте една от най-богатите страни в Европа. Тук обаче няма култура на бизнеса, а тя трябва да се преподава още в училище, да се ограмотяват хората посредством вестниците и телевизията“, твърди британецът. И дава за пример страни като Южна Корея, Сингапур и Източна Азия, където се инвестира масово в обучението на кадрите. Според Майкъл точно липсата на стратегия във влагането на държавни средства, както и корупцията гонят чужди инвеститори от страната ни.
„Ще ви дам следния пример. Неотдавна в Полски Тръмбеш се инвестираха правителствени пари в парк, където беше открито само едно работно място. А може би трябваше с тези пари да се построи завод с десетки работни места“, обяснява философията си 33-годишният англичанин.

Елена ЧАМУРКОВА
Снимка Светослав СТЕФАНОВ


Четете още:

🔴 Атанас Скатов: Мога да качвам Еверест по три пъти годишно

🔴 Традиционните нестинарски игри започват тази вечер в с. Българи

🔴 Умира Паисий Хилендарски





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе