Деца събраха 90 лева за очила на съученик



Деца успяха да съберат 90 лева, с които бяха купени очила за корекция на зрението на техния съученик Божидар. 9-годишните момчета и момичета са ученици от ІІІ-а клас в Основното училище „Св.Паисий Хилендарски” в сливенското с.Сотиря. Акцията е продължила няколко месеца, парите са събирани буквално стотинка по стотинка, разказа класната им ръководителка Марияна Чолакова.

Божидар страдал от страбизъм. Заболяването е лечимо, в случая били необходими очила за корекция на далекогледството, които да позволяват по-добро фокусиране и очите да „гледат” в една посока. Затрудненията не позволявали на детето да усвоява материала наред с другарчетата си, чувствало се непълноценно, затваряло се в себе си.

„При нас  учат само ромчета.  Благотворителността им е много специална по ред причини”, каза още класната родителка. Всички деца били от семейства с материални проблеми. Носенето на очила било изключително неприемливо за местната общност.

„Защо е насадено такова предубеждение, не знам. Но съм горда с децата, защото те го преодоляха и съвсем реално помогнаха на съученика си”, допълва още Чолакова. Майката на детето дала 20 лева. Самата тя била много настоятелна, след като била информирана какво представлява заболяването и че за детето й има шанс. Стотинки започнали да идват и от други класове и родители. Класната ръководителка завела няколко пъти Божидар заедно с майката на лекар в Сливен, наложило се два пъти да сменят очилата. Към момента резултатите са много добри.

„Какво да ви кажа!? За повечето хора това, което направиха нашите деца, може да е незначително. За нас постъпката им заслужава огромно уважение. Знаете ли, че Божидар е единственото дете в Сотиря, което носи очила!?”, допълни Чолакова.  Директорът на училището Стоян Георгиев съобщи, че акцията минала тихо, без барабани и излишен шум. „При нас водим кампания „Предай нататък” и поощряваме добрите постъпки на децата”, каза Георгиев.

За оказаната помощ на Божидар учениците от ІІІ-а клас получиха наградата за добри постъпки „Златно сърце”, която се присъжда всяка година от областния управител и РУО в Сливен.  Торта и сертификат „Златно сърце” взеха още два ученически колектива. Имаше и три индивидуални награди –  златен медальон във формата на сърце и грамота, които бяха връчени от областния управител Чавдар Божурски на деца, проявили съпричастност към съученици в нужда, възрастни в беда или общополезни каузи.


Четете още:

🔴 Черешата поскъпва петорно до сергията

🔴 Тони Димитрова: Очаквам да очалгарят и "Аз съм българче", у нас скандалът продава

🔴 Казармата, днес спомен на няколко поколения мъже





Източник: Труд





Коментари

горе