Показват Панагюрското сребърно съкровище в пълен състав за първи път



Панагюрското сребърно съкровище ще бъде изложено за първи път в пълен комплект, като по този начин всички жители и гости на Възрожденския град имат невероятния шанс да видят на едно място Панагюрското златно и сребърното съкровище заедно. В рамките на седмица ( от 5 до 11 юни) посетителитете на историческия музей ще имат уникалната възможност да се запознаят отблизо с двете находки прославили града.

Поводът за събирането на двете съкровища е 75 години от основаването на исторически музей-Панагюрище.

„Идеята на музейния екип е за една седмица ние да съберем и двете съкровища, защото би трябвало хората да разберат, че откриването на Панагюрското златно съкровище в землището на Панагюрище не е изолирано явление“, каза доц. д-р Атанас Шопов – директор на исторически музей Панагюрище, цитиран от tvevropa.com.

„Изложбата Сребърното съкровище от Панагюрище представя гробната находка от надгробна могила „Мрамор“ близост до Панагюрище, която е открита 1903 година. Като време първо е открита гробната находка от могила „Мрамор“ и тя е интересна защото представлява вероятно погребан знатен тракийски аристократ в зидан гроб", обяснява Кръстю Чукалев – отдел „Фондове“ в Национален археологически институт с музей – БАН.

Голяма част от гробната находка и част от предметите от Панагюрското сребърно съкровище са специално реставрирани, като освен от сребро има и накити от бронз, керамика и злато. Те показват нагледно части от бита на траките.


Четете още:

🔴 Жива Кума Лиса обикаля Пампорово, туристите я хранят

🔴 Истината за натуралните сокове в кутия

🔴 Денят "Х" за кравата Пенка: Ще я бъде или няма да я бъде!





Източник: Кмета





Коментари

горе