За първи път три протеста срещу "София прайд"



шествието в събота с призив за равни права

За първи път в София ще има три протеста срещу “София прайд”. Те не са обявени като антигей прояви, а са анонсирани като шествия в подкрепа на традиционното семейство. И четирите прояви ще се проведат в събота.

И тази година “София прайд” ще се проведе пред Паметника на Съветската армия. Единадесетото издание на прайда ще започне в 16 ч, а входовете ще са откъм бул. “Цар Освободител”, а шествието ще започне в 19 ч.

“Мотото на “София прайд” е “Различни хора, равни права”. Въпреки че това е 11-ото издание на “София прайд”, равноправието на ЛГБТИ хората у нас все още не е постигнато. Искаме да обърнем внимание върху това, че една част от обществото няма достъп до правата и услугите, които имат останалите", обясни Лили Драгоева, координатор на “София прайд”.

Пред Паметника на Съветската армия ще пеят Рут Колева, Иво Димчев и Михаела Филева. Там ще има и няколко зони за участниците. Гримьорна - за тези, които искат да се гримират за шествието, работилница, в която всеки ще може да си изработи плакат с посланието, което желае да предаде, и кабина за селфита.

“Искаме това да е истински фестивален празник”, обясни Драгоева.

Маршрутът, по който ще премине шествието, не се съобщава от мерки за сигурност.

“Надявам се другите събития да бъдат достатъчно отдалечени и да не се стига до инциденти. СДВР и Столичната община предприемат всички необходими мерки, за да може шествието на “София прайд” да премине мирно, позитивно и усмихнато”, каза Драгоева.

В събота от 14 до 16,30 ч ще се проведе поход за семейството. Той ще тръгне от бул. “Цар Освободител”, ще мине през пл. “Независимост”, “Витошка” и ще стигне до НДК. Искането за провеждането му е пуснато в Столичната община от физически лица.

Концерт в подкрепа на семейните ценности организира пък партия “Възраждане”. Той ще бъде пред НДК и ще започне в 17 ч.

Зад Паметника на Съветската армия по време на прайда ще тече протест “Да спасим децата на България и българското семейство”. Той ще започне в 17 ч и отново заявлението е от физически лица. И през 2017 г. от едната страна на паметника се провеждаше “София прайд”, а от другата - протест.

И трите събития все още не са съгласувани, обясниха от Столичната община.


Четете още:

🔴 Десетокласник събира и дарява хиляди книги за читалища

🔴 "Еничарство" по норвежки

🔴 Петър Слабаков - във филмите комунист, в живота три пъти изключван от БКП





Източник: 24 часа





Коментари

горе