Румен Радев: За корупцията се говори много, но се прави твърде малко



Ако искаме да сме пълноценно интегрирани в Европа, трябва да надскочим нашата ограда, обяви държавният глава на международна конференция, посветена на борбата с корупцията

За корупцията се говори много, но се прави твърде малко. Вниманието ни е насочено към Западните Балкани, европредседателството, Русия, а за корупцията няма почивен ден. Ако не се вземат мерки, тя се разраства като раково образувание, това обяви президентът Радев при откриването на международна конференция, посветена на европейските практики и възможностите за противодействие на корупцията. Форумът е под патронажа на държавния глава. 

Сред гостите са председателят на комисията "Антикорупция" Пламен Георгиев, заместникът на омбудсмана Диана Ковачева, шефът на Държавната агенция за електронно управление Атанас Темелков, главният секретар на МВР Младен Маринов, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, прокурори и съдии. 

Корупцията нанася огромна вреда и овладява основни лостове в законодателната, съдебната и изпълнителната власт, каза още президентът в словото си. По думите му за България имало и още едно негативно явление, защото тя ставала основна спирачка за стратегически цели, тъй като усилията на бизнеса не се насочват към иновации, а към търсене на подходящия човек. Според държавния глава критерият за мястото в ядрото на интегрирана Европа ще бъдат резултатите, които ще постигнем в борбата с корупцията. 

Държавният глава призова за законодателни инициативи в разкриването на корупционни схеми в реално време, а не в миналото. Ако искаме да сме пълноценно интегрирани в Европа, трябва да надскочим нашата ограда, обяви още Радев. Той добави, че основна цел на конференцията е както информация-анализ за нашия модел за справяне с корупцията, но и получаване на информация какво правят другите държави при справянето с този проблем. 

На форума присъстват и чуждестранни експерти. 


Четете още:

🔴 Махат тавана на пенсиите, но само за…

🔴 Внимание! Тежък вирус тръшка на легло с 40 градуса, поваля малки и големи

🔴 Защо сме толкова озлобени? Къде отиде човечността?!





Източник: 24 часа





Коментари

горе