Двама млади специалисти по ушно-гърлени болести ще лекуват по немски модел във Велико Търново



РЪКОВОДСТВОТО НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ В КРАЯ НА МИНАЛАТА ГОДИНА ПРИВЛЕЧЕ ДВАМА ЛЕКАРИ С ВЗЕТА В ГЕРМАНИЯ СПЕЦИАЛНОСТ ПО ОТОЛАРИНГОЛОГИЯ за разкриване на сектор по ушно-гърлени болести. Заради мараториума на Здравната каса за финансиране на нови медицински дейности те обаче не бяха назначени на работа, но не се отказаха от Велико Търново. Д-р Илен Косев и д-р Виктория Александрова вече имат свой кабинет в старата столица и се радват на огромен интерес от страна на пациентите. Младите доктори твърдо са решени да предложат на местните хора качествена медицинска помощ изцяло по немски образец. За целта са се постарали да донесат във Велико Търново и модерна апаратура, с която да диагностицират всякакви ушно-гърлени заболявания.

Д-р Илен Косев е на 35 години от Горна Оряховица, а съпругата му д-р Виктория Александрова – на 31 години от Русе. Срещнали се във Варна, където той бил специализант в Университетската болница „Св. Марина“, а тя – студентка. Независимо един от друг избрали отоларингология за път в медицината, а в Германия станали семейство. Решили да заминат за немската страна с идеята да съберат впечатления от работата в чужбина, да специализират на по-интересно място, да научат повече неща.

„В България няма как да придобием такъв опит, защото младите лекари трудно се допускат до операционната зала, както в Германия. Работили сме по разнообразни случаи и имахме шанса да видим как се лекуват от туморни заболявания до световъртеж и практикуването на всички останали диагностични процедури – големите операции, ендоскопските интервенции на синуси“, коментира д-р Косев.

Пръв за Германия заминал той през 2010 година. Установил се в Северен Рейн-Вестфалия и започнал работа в клиниката по уши, нос и гърло и хирургия на глава и шия в Bad Lippspringe. Скоро след това взел специалност и бързо се доказал като можещ и перспективен лекар. Справял се с огромен спектър от процедури и операции и през 2015 година го повишили на началник на отделение. Д-р Александрова го последвала през 2012 година. Умишлено избрала друго място, за да усвои различен подход на работа. Първо прекарала 3 години в град Хайлброн, до Щутгарт, а след това още 3 години в Билефелд.

„В първата клиника успях да получа основата, а във втората настъпи още по-голяма градация, защото това е най-голямото лечебно заведение за болести по уши, нос, гърло в Германия. Разполага със 105 легла и за това време видях абсолютно всичко, което обхваща тази специалност. През спешното отделение преминават всякакви състояния, а това е безценен опит“, обясни д-р Александрова.

ОСТАНАЛИ В ГЕРМАНИЯ ДО НАЧАЛОТО НА 2018 ГОДИНА И СЕ ВЪРНАЛИ С ИДЕЯТА ДА ЛЕКУВАТ БЪЛГАРИ. Категорични са, че в родината си се чувстват най-комфортно, защото тук са семейните им корени и най-доброто място за отглеждане на тяхното дете.

„Искаме да практикуваме у нас всичко, което сме научили в Германия. Например там е много разпространено намаляването на сливиците, вместо пълното им отстраняване. Това има същия добър терапевтичен ефект, както отстраняването, а в същото време оставащата тъкан продължава да изпълнява своята имунологична функция. В отделенията по уши, нос, гърло в Германия половината от лежащите пациенти са с онкологични болести. У нас много се изостава по отношение на рехабилитацията и възстановяването на такива хора. Ако един пациент не може да говори или преглъща след лъчетерапия или операция, това не може да се признае за пълен успех в лечението“, заяви д-р Косев.

Двамата съпрузи споделиха, че много се колебали къде точно в България да се установят, тъй като са от различни градове.

„Разбрахме, че в търновската болница няма отделение по УНГ и решихме, че за такива млади лекари като нас е хубаво да започнем някъде начисто, да изградим нещо сами от нулата, защото много често, когато имаш началници – няма как да направиш мащабни реформи, а трябва да се съобразим с установения ред. Искаме да правим медицина в България по немски образец, но заради мораториума за разкриване на нови медицински дейности нямаше как да се случи и спря идеята още в зародиш“, обясни 31-годишната жена.

ПОЛУЧИЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ БОЛНИЦИ В СОФИЯ, ПЛОВДИВ, ВАРНА, РУСЕ, БУРГАС И ДРУГИ, НО БИЛИ ЕДИНОДУШНИ, ЧЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ В ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ – далеч от столицата. Започнали работа в частна болница в Плевен, но не се отказали от старата столица и след няколко месеца стигнали до споразумение с ДКЦ на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където от две седмици идват на кабинет всеки петък, а прегледите се поемат от здравната каса.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 6 МЕСТА НА СЕВЕРНOТО ЧЕРНОМОРИЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ

🔴 Излезе класирането за 1 клас в София

🔴 Една различна рецепта за пълнени чушки, когато ми я казаха изгледах странно, но като я пробвах се влюбих в нея





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе