Олга от Сибир откри рая в Мусина



ОЛГА РИБАКОВА ОТ РУСИЯ, ИЛИ КАКТО Я НАРИЧАТ ПРИЯТЕЛИТЕ Й ОЛЯ, ОБИКОЛИЛА МНОГО ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ И АТРАКТИВНИ ДЕСТИНАЦИИ ПО СВЕТА, НО СРЕЩАТА С ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО МУСИНА ИЗПЪЛНИЛА СЪРЦЕТО НА ЧУЖДЕНКАТА С ЛЮБОВ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД. Избрала мястото за свой втори дом, а днес прекарва почти цялото си време тук. Открила добри приятели, очарованието на българската кухня, величието на родната природата и благоприятен климат, които казва, че не би заменила за нищо. Наслаждава се на живота в Мусина и изпълва времето си в рисуване, разходки, релакс и отглеждане на цветя, плодове и зеленчуци.

Олга и съпругът й Владимир цял живот живели в Сибир. Тя работела като журналист и редактор във вестник, а той е собственик на печатница за учебници. Един ден решили, че е време за промяна и смяна на местожителството.

„В Сибир зимата е много сурова, температури като минус 40 не са прецедент. Снежната покривка е обичаен пейзаж от района и остава до май месец. Потърсихме друго място, където да се преместим, с по-благоприятен климат, с повече слънчеви лъчи“, разказа Олга.

Живели няколко години в Тайланд, Индия, Чехия, Италия и други страни. Дошли случайно в България и се включили в туристическа обиколка на страната, обхващаща Бургас, Варна, Балчик, Велико Търново, Стара Загора, Мелник, София.

„БЯХМЕ СИЛНО ВПЕЧАТЛЕНИ ОТ ВСИЧКО ТУК – ХОРАТА СА ДОБРИ, ПРИВЕТЛИВИ И ПРИЯТЕЛСКИ НАСТРОЕНИ, ПРИРОДАТА Е ВЪЛШЕБНА. КОГАТО ОБАЧЕ ПОПАДНАХМЕ В МУСИНА, И ДВАМАТА БЯХМЕ КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ ТОВА Е МЯСТОТО, КЪДЕТО ЩЕ СЕ УСТАНОВИМ“, увери Оля.

Така преди 7 години руското семейство купува къща в Мусина и се мести тук. Жената сподели, че била приятно изненадана от това, че в селото живеят много други чужденци. С тях по-лесно се аклиматизирала към новата среда и не срещнала проблеми в комуникацията на английски и руски език. Знае съвсем малко български, но няма проблеми в общуването с местните хора.

„Съседите ни са от Шотландия, има от Русия, Англия, Испания. Бързо се сприятелихме и започнахме да прекарваме приятно времето си заедно. Съвместно празнуваме всички празници – български, руски, английски“, разказва тя.

Преди по-малко от месец Оля основала руски клуб в Мусина. В него участват не само нейни сънародници, но и хора от други националности, които се интересуват от руската култура и обичаи. Целта на формированието да се популяризира всичко свързано с родната й страна и да се осъществи обмен между спецификата в традиции на всички националности в селото, периодично се организират вечери на руската кухня, литература…

КАЗВА, ЧЕ МНОГО ОБИЧА БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ И ИМА СОБСТВЕН БЛОГ В ИНТЕРНЕТ, КЪДЕТО СПОДЕЛЯ НАУЧЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ РЕЦЕПТИ. „Много харесвам мешана скара, лютеница и мед. Научиха ме да варя ракия, да правя червено вино и компоти“, уточни тя.

Жената сподели, че изпитва огромно възхищение към красивата природа в района. Заради нея се е отдала на изобразителното изкуство и твърди, че е невъзможно да остави четката и платното настрана. Рисува основно пейзажи. Другото, което я вдъхновява, са родните плодове и зеленчуци. Според нея техният вкус е невероятен и затова сама си ги произвежда, а после консумира и изобразява на белия лист. Подарила е десетки свои творби на кметството в Мусина, а на 12 юни предстои да открие своя изложба „Живопис и фотография за България с любов“ в галерията „Рафаел Михайлов” във Велико Търново.

Оля обаче е не само любител на природата, но и неин стожер. Всяка пролет и есен организира почистване в селото, защото приема за отговорност на живущите в района опазването на околната среда.

Периодично се включва и в благотворителни базари в помощ на бездомни животни.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴
НАП напомня на всички българи, работещите в чужбина да декларират доходите си

🔴 Двама млади специалисти по ушно-гърлени болести ще лекуват по немски модел във Велико Търново

🔴 6 МЕСТА НА СЕВЕРНOТО ЧЕРНОМОРИЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе