Как българин може да стане жител на Канада



 

СВИЩОВЛИЙКАТА МИЛЕНА ГЕОРГИЕВА Е НА 42 ГОДИНИ, ОМЪЖЕНА, С ДВЕ ДЕЦА. ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ ЖИВЕЕ В МОНРЕАЛ, КАНАДА. „Решението да живея днес в чужбина първоначално го взе моят съпруг, мотивиран от свой приятел, който му разказа как живее със семейството си в Монреал. Решихме да опитаме и ние с идеята децата ни да живеят един по-спокоен живот”, разказва Милена.





Спокойствието по улиците, невероятната дисциплина по пътищата, множеството паркове, изградени за децата, са първите неща, които оставят спомен в свищовлийката. “Що се отнася до адаптацията ни към новата среда – ние все още се адаптираме. Тук има различни порядки, различен е езикът, на който се общува, има различни нации, вери и т.н. Винаги ще има нещо ново и различно за нас”, споделя жената.





Един от легалните начини да станете канадски жител, а по-късно при желание и канадски гражданин, е да емигрирате в Канада чрез класиране по притежаваните от вас способности по процедурата за квалифициран работник (skilled worker), сподели Милена. Кандидатът и неговото семейство, одобрен по тази процедура, става постоянен жител (permanent resident, PR) на Канада (еквивалентен статут в САЩ имат притежателите на Зелена карта, но там няма подобна система за имиграция). С това той придобива безсрочно право да живее и работи в Канада, при положение че физически пребивава на територията на Канада поне 730 дни от последните 5 календарни години.

Кандидатите по тази процедура се наричат още „независими имигранти“ с условието, че те и техните семейства не трябва да търсят финансова помощ от канадското федерално или провинциално правителство през първите 6 месеца след установяване в Канада. На практика социална помощ може да се получи още на 3 – 4-ия месец след установяването, достатъчно е да докажете, че сте изхарчили парите си, споделя още свищовлийката. Поради това пазете бележките от покупки (receipts), особено за по-големи суми, за доказателство за разход.





Одобреният за постоянен жител на Канада има всички права като канадски гражданин със следните изключения: не може да гласува и да бъде издиган за кандидат в избори. Не може да работи работа, свързана с аспекти на националната сигурност на Канада. Последното ограничение е, че няма канадски паспорт, което не му позволява да влиза безвизово в страните, в които така пътуват канадските граждани. След като е пребивавал минимум 1095 дни в Канада през последните 4 календарни години с PR статут, жителят на Канада може да кандидатства за придобиване на канадско гражданство. Така вече става абсолютно равен на всеки канадски гражданин, независимо че не е придобил канадско гражданство по рождение.





Компромиси с работата се правят от много българи, тъй като нашите дипломи като цяло тук не се признават и почти всеки трябва да учи нещо допълнително, за да си приравни дипломата и да работи по специалността си. А това става във времето и като начало се залавяш за първата ти предложена работа, независимо в каква сфера е, споделя още жената. Едва от четири години работи по специалността си в библиотеката на университета на Монреал. Съпругът й след получаване на канадско гражданство пък работи в Службата за охрана, еквивалент на нашата Национална служба за охрана.

Александър ШАБОВ


Четете още:

🔴 Търновка се върна от Флорида да учи български език в родния си град

🔴 Семейство тираджии с най-хубавата къща в родопско село

🔴 Ето как да изваждаме лесно чрез събиране





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе