Със сода бикарбонат, лимон или аспирин ще се отървете от ухапванията от комари



По ухапванията от комари може да разберете, че лятото вече е в разгара си. Никак не е приятно да отидете на плаж, а по ръцете и краката ви да има малки червени следи, които ужасно много сърбят. Почешете ли ги, става по-лошо - превръщат се в рани. Има обаче малки хитрини, с които бързо и лесно да “излекувате” ухапванията. Те далеч не се изчерпват с най-популярния метод - като ги намажете с памуче, обилно напоено в ракия.

Вместо това отидете в кухнята и вземете сода бикарбонат.

Нейните съставки ще

неутрализират pH-то

на кожата,

като по този начин ще успокоят раздразнените места. Много лесно може да си направите домашна “паста” от сода. Вземете 1 ч.л. от нея и добавете с пипетка няколко капки вода. Намажете с получената смес ухапванията за около 30-40 мин. Ако повтаряте процедурата през няколко часа, червенината и сърбежът ще спрат за денонощие.

В кухнята ще намерите и ябълков оцет - още един лек за ухапванията от комари. Смесете го с топла вода, като внимавате количествата да са равни. Потопете в течността малко памук и с него натрийте ухапаното. Задръжте за 1-2 минути и изчакайте да изсъхне. Повтаряйте процедурата, докато сърбежът изчезне.

Друг вариант е да

смесите ябълковия

оцет с малко

царевично брашно

Към тях добавете няколко капки вода. Намажете със сместа мястото, където сте ухапани. Оставете я хубаво да изсъхне и я измийте с топла вода. 

Глинената маска може да използвате не само за по-хубава кожа на лицето, но и за облекчаване на сърбежа при ухапване от комар. Няма значение какъв е цветът ѝ - бял, зелен, розов и т.н., тя е един от най-големите приятели на кожата ви. Нанесете я върху раздразнената зона и я оставете да изсъхне. Това може да отнеме 20-30 мин. След това я измийте.

Не подценявайте полезното действие на лимоновия сок.

Той има естествени

противовъзпалителни

свойства

Затова трябва само да го разполовите и да натъркате с едната половина ухапаното място по кожата. Облекчението ще е бързо, но временно, ако не го повторите поне 4-5 пъти през деня.

Отглеждането на алое вера в дома ви има редици положителни страни. Една от тях е гъстият сок от листата му, който задължително ще облекчи ухапването от комар. Ще намали сърбежа и червенината. Разполовете едно листо. Изстискайте сока му и го замразете за 15 минути. Едва след това разтрийте с него ухпаното място. Оставете го през нощта и на сутринта измийте кожата си.

В домашната ви аптечка има още един цяр за ухапванията от комари. Това е аспиринът. Вземете 2-3 таблетки от него и ги натрошете. за целта може да използвате хаванче. Към тях налейте малко вода, но внимавайте да не прекалите. Сместа не трябва да е много течна. Нанесете я върху кожата си и я оставете така за няколко часа. След това отмийте с топла вода.

Банановата обелка

също облекчава

сърбежа,

причинен от ухапването на комар. Преди да я използвате, измийте добре раздразнените части на кожата с вода и сапун и изчакайте да изсъхнат. Натъркайте ги с банановата обелка най-много за 5 минути. Този вариант е често предпочитан, защото бързо успокоява кожата и не е нужно да се прави често, за да усетите резултата. 

Обелките от банан също облекчават сърбежа.

Може да натъркате ухапването със специален домашно направен лек. Той съдържа само английска сол и вода. Сърбежът ще се успокои, защото английската сол е богата на магнезий. Ако имате вана, се възползвайте от нея. Напълнете я с топла вода и разтворете 1/2 кг английска сол. Потопете се в нея за половин час. След това сърбежът и червенината ще са изчезнали.  

 


Четете още:

🔴 Сърница – място за приказна почивка сред несравнима родопска красота

🔴 Да си роден и забравен на Десети ноември...

🔴 ПРИТЧА ЗА НАЙ-ТРУДНАТА ПРОШКА





Източник: 24 часа





Коментари

горе