Чудото селен и как да си го набавим - Авторите



Селенът се намира в съвсем малки количества в организма, но неговата роля за здравето е огромна. Той е мощен антиоксидант и като такъв забавя процесите на стареенето.

Селенът играе решаваща роля и за нормалната функция на щитовидната жлеза.

Знае се, че тя е натоварена с редица функции свързани с метаболизма, сърдечно-съдовата система, топлопродукцията, фертилитета. Той влиза в състава на ензим, който е отговорен за превръщането на по-малко активния хормон на щитовидната жлеза тетрайодтиронин (Т4, тироксин) в метаболитно по-активния трийодтиронин (Т3).

Затова, особено за хората страдащи от болести на щитовидната жлеза, селенът е много важен елемент. Имунната система също се нуждае от него, особено в комбинация с други витамини. Доказана е ползата при комбинация на селен с цинк и витамин С.

Тялото алармира, когато има недостиг на селен с определени симптоми: умора, мускулна слабост, често боледуване, смущения в сърдечния ритъм, атеросклероза, повишени стойности на холестерола. Застрашени са хората живеещи в райони с бедни на селен почви, при продължително боледуване и неадекватно хранене, при пушачи, злоупотреба с алкохол, заболявания с нарушена резорбция на веществата в червата като улцерозен колит и болест на Крон, както и при хора с оперативно отстранена част от червата.

Как да си набавим селен? Разбира се, най-добре чрез храната, но трябва да се има предвид, че продължителната обработка на продуктите унищожава селена. Предпочитайте прясна, нерафинирана храна.

g

Селенът от растителните продукти се усвоява много по-добре, отколкото този от животинските продукти. Селен се съдържа в бирена мая, пшенични зародиши, риби, стриди, миди, омари, чесън, бразилски орех, слънчогледови ядки, черен дроб, масло.

Необходимата дневна доза за възрастни е 55 мкг, за деца в зависимост от възрастта от 20 до 40 мкг дневно. Ето и количеството в най-достъпните източници:

Първенец по съдържание на селен е бразилският орех. Достатъчни са само две ядки дневно за да задоволят нуждите на организма от селен. Защото в 100 гр.бразилски орех се съдържат цели 1530 мкг. селен.

g

Овес - Закуска с овесени ядки ни доставя не само фибри и витамини, но и селен. В 100 грама овес се съдържат 34 мкг селен.

g

Сьомга - Тя е известна предимно с изобилието от омега 3 мастни киселини, но селенът в нея не е за подценяване. В 100 грама сьомга се съдържат 38 мкг. селен.

g

Пилешко месо - Добър източник на протеини с малко калории и мазнини. Селенът в него също не е малко -25 мкг в 100 грама пилешко месо.

g

Яйца - Варените яйца са чудесен източник на протеини, витамин Д, който е важен за профилактика на рахита и остеопорозата, и на селен. Количеството му е 31 мкг в 100 гр. яйца.

g

Слънчогледовите ядки освен, че са богати на растителни ненаситени мазнини и вит.Е съдържат и завидно количество селен-78 мкг на 100 грама ядки. 

g

В сиренето съдържанието на селен също не е малко -19 мкг в 100 грама, а в гъбите то е 12 мкг в същото количество.

g


Четете още:

🔴 18 юли - 181 години от рождението на Васил Левски

🔴 15 приказни изгрева и залеза из България

🔴 Ето защо светът се влюби в президента на Хърватия





Източник: edna





Коментари

горе