Карлово става красив и модерен град



Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово

- Г-н Кабаиванов, през последните 7-8 години Карлово промени облика си. От близо година се строят и ремонтират няколко големи обекта в града. С какви нови придобивки карловци ще посрещнат 18 юли - Деня на Васил Левски и празник на град Карлово?

- Съвсем скоро Карлово ще има нова пешеходна зона - улица „Водопад”. Нейното изграждане е в напреднала фаза. Официалното откриване вероятно ще бъде в края на юли. С изграждането на улица „Водопад“ в този вид градът ще има една цялостно оформена зона с кътове за отдих, с места за разходка, с красиви гледки към Стара река и Балкана. Улица „Водопад“ винаги е била любимото място за разходка на карловци, нейното обновление и промяна се чакаха дълги години от гражданите. Тази пешеходна зона е естествената връзка на градската част с парк „Централен Балкан“, със Стара планина, с водопад Суручум, с парк „Христо Проданов”.

- Поетапно няколко улици в града бяха строителни обекти. Скоро една от вътрешните улици - „Тодор и Ана Пулеви“, грейна като кът от стар европейски град, а малкият площад между Бухаловия хан и църквата „Света Богородица“ е нейното красиво начало или край. Завърши ли обновлението на улиците?

- Освен пешеходната зона ние завършихме ремонта на няколко основни улици - „Тодор Каблешков”, „Александър Стамболийски”, „Васил Левски”, „Тодор и Ана Пулеви”. Постарахме се те да имат красив и съвременен вид и в същото време да съхраним в тях духа на Карлово. Хората ще кажат дали ги харесват. Но обърнахме сериозно внимание не само на това да са хубави. Навсякъде сме сменили подземната инфраструктура и тогава сме поставили новата настилка - асфалт или паваж, както и новите тротоари. Подменили сме уличното осветление. Карлово става много красив град и което зависи от мен това да продължи, ще го направя. Продължавайки работата по проекта за градско развитие, ще изградим още пет спортни площадки, тяхното строителство е в много напреднал етап. Ще ги открием официално през август и септември. В края на октомври ще открием новата спортна зала в двора на СУ „Васил Левски”. Още около 20 детски площадки в детските градини в Карлово ще бъдат завършени през следващите месеци. Изгражда се разширение на детските градини в Розино, изграждаме нов физкултурен салон в Розино.

- С какви проекти влиза община Карлово в новия програмен период?

- Имаме още няколко големи проекта, които през следващите четири години ще бъдат осъществени. Единият е за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци. С въвеждането на тази система на територията на общината ще завършим цикъла на събиране на отпадъците и ще намалим количеството на депонираните отпадъци в депото край Карлово. С три проекта кандидатстваме пред ДФ "Земеделие" по мярката за развитие на селските райони. По единия от тях предстои да сменим 30 километра водопреносна мрежа. С другия ще направим основен ремонт и реконструкция на четири улици в курортния град Баня. С третия ще изградим нови площадни пространства в четири населени места - Каравелово, Богдан, Васил Левски и Ведраре. Имаме проект и за ремонт на детската градина в Клисура.

- Отдавна се говори за необходимостта от изграждане на видеонаблюдение на рискови обекти. Направихте ли стъпки в това
отношение?

- Да гарантираме сигурността на гражданите и тяхното имущество, опазването на общинската собственост от посегателства е също приоритетна задача. Вече започнахме работа по подготовката на мащабен проект за изграждане на система за видеонаблюдение в общината. Ще се осъществява видеонаблюдение и на рискови обекти - язовири, реки и дерета, потенциални свлачища, които могат да създадат проблеми при природни бедствия, на каквито бяхме свидетели през последните години. Този проект включва и център за наблюдение на всички обекти в реално време, обработка на целия обем видеоинформация, както и създаването на звено от дежурен екип с транспортни средства, който да реагира на място при рискови ситуации. Определени са параметрите на бюджета на такъв проект. В зависимост от мащаба, в който ще се разгърне, той може да бъде от 300 хиляди евро до 3 милиона евро.

- Някои туристически организации отчетоха бум на туристи в Карлово в класациите, които правят ежемесечно. Става ли градът сериозна туристическа дестинация?

- Аз и екипът ми работим за това Карлово да става все по-желана дестинация за туристи от България и света. Много положителен е фактът, че скоро ще започне изграждането на два мащабни туристически обекта, които очаквам да дадат силен тласък на развитието на туризма, а също и да привлекат още инвеститори в този бранш.

Единият обект ще бъде в Баня. Общината предложи там терен от 18 декара, определен още преди три десетилетия за застрояване. Той се намира в началото на парка и е между централните улици „Липите” и „Александър Стамболийски”. Разбрах от инвеститора, който купи този терен, че проектирането на обекта е в напреднала фаза. Там ще бъде изграден петзвезден хотелски комплекс със СПА център. Хотелската част ще е с 200 легла.

Съвсем скоро край ресторант „Бяла река“ на подбалканския път близо до разклона за Куртово ще бъде изграден голям комплекс с къщички за гости с около 150 легла в тях. Там ще има открити басейни, развлекателни обекти. Инвеститорите са собствениците на рибарниците и ресторанта. Има определен интерес от инвеститори, които на място разглеждаха Баня и Карлово с намеренията за изграждане на нови хотели и СПА обекти. Наистина, ако запазим този инвестиционен интерес, аз съм убеден, че всяка година ще има по нещо ново и в един момент ще ни се яви проблемът с работната ръка. Но дай боже, да стигнем дотам.


Четете още:

🔴 Чудото селен и как да си го набавим - Авторите

🔴 18 юли - 181 години от рождението на Васил Левски

🔴 15 приказни изгрева и залеза из България





Източник: Марица





Коментари

горе