Животът без любов една лула тютюн не струва



"Животът без любов нищо не е. Лула тютюн не струва".

"Това, дето ми е на главата, мога да сваля, но това, дето ми е в сърцето, не мога да извадя."

"Най-силна е онази любов, която може да проявява слабости."

Това са част от вечните цитати на Елин Пелин. Той е роден на днешния ден преди 141 г. Истинското му име е Димитър Стоянов. Напуска ни през 1949 г. в София на 72-годишна възраст.

Разказите му и до днес продължават да са сред любимите четива не само на българите, но и на много чужденци. Творбите му са преведени на повече от 40 езика. Сред най-популярните са “Напаст Божия”, “Ветрената мелница”, “На оня свят”, “Андрешко”, “Гераците”, “Ян Бибиян” и др.

Предлагаме ви част от вечните цитати от творбите му:

“Любовта бяга от човешките сърца, хората не са вече братя.” – “Гераците”

“Всичко, всичко тъне в кал – и души, и сърца, и умове, и хора, и говеда, и всичко… Вечно окаяние, вечно безпомощно напъване, вечно омразно жабуркане из тая тиня. Нито криле има, нито простор има… А поробената душа иска да живее волно, широко и пълно… Волно, широко и пълно! Каква смисъл съдържат тия думи?” – “Кал”

“Ако го нямаше злото, никой нямаше да знае що е добро.” – “Пророк”

“То целият свят е болен, синко. Едни от това, други от онова. Няма здрав човек на света. Гледаш тялото желязно, а душата – гнила.” – “Спасова могила”

“Живеем като червеите в дървото, всеки гризе и си прави път според силите си.” – “Пророк”

“Ей, хора, тая беда за вас е малко! Чумата, чумата ви се пада! Потънахте в грехове до шия, продадохте душите си на дявола, забравихте пост и пречест, пропихте се и разгневихте бога … Сега сърбайте каквото сте дробили! Думах ви да подновим параклиса под село – не искате! Теглете сега!” – “Напаст божия”


Четете още:

🔴 Извънредно! Бой на жълтите павета, протестиращи животновъди щурмуват МС (СНИМКИ)

🔴 Вижте какво ви чака, ако ви играе окото!

🔴 Данък "Градушка" вдига цените на застраховките





Източник: Кмета





Коментари

горе