Лечебница "Минерални бани" в Полски Тръмбеш отвори врати



СЛЕД 11 МЕСЕЦА ХОДЕНЕ ПО МЪКИТЕ ЛЕЧЕБНИЦАТА ЗА ДОЛЕКУВАНЕ И ФИЗИОТЕРАПИЯ „Минерални бани“ отвори врати преди броени дни, съобщи вчера управителят на дружеството и главен лекар д-р Пламен Лаков. „Започнахме с минимален персонал от трима лекари и общо 8 сестри, от които две са на цял щат. Чакаме още един лекар и пътеките от Здравната каса след сключване на договора с нея, което може да стане в средата на май. Тя ще даде лимит в пари, който съответства на разрешителното от здравното министерство“, поясни още главният лекар. Очаква се основни да бъдат кардиологичните пътеки плюс четирите основни за физиотерапия, а общата сума да е около 50 000 лева на месец, което е абсолютно недостатъчно. Физиотерапевтът е от Свищов, невролог ще бъде д-р Чернев, кардиолог д-р Ангелова, а шеф на отделение по физиотерапия д-р Пангелова.

„Проблемът с набиране на екип обаче е доста голям, защото след толкова много проблеми хората нямат доверие. Аз досега съм направил поне 10 физиотерапии в страната, но подобни грижи не съм имал никъде. Другият огромен проблем е минералната вода, за която още няма разрешително и се чака балнеоложка оценка. Иначе оборудването и техниката са на най-високо ниво и както е известно, инвестицията тук е за 1 млн. евро“, заяви още д-р Лаков.

ВМЕСТО ЧАКАНИТЕ 100 ЛЕГЛА ЗА ФИЗИОТЕРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ в болницата „Минерални бани“ в Полски Тръмбеш здравното министерство даде разрешително само за 21 легла в края на декември 2016 г. Така дълго чаканото разрешително се оказа поредното безобразие на държавата, която неясно защо иска да съсипе частна инвестиция от близо 1 млн. евро, вложени в ремонт и апаратура за лечебницата. Година по-рано по същия безпардонен начин бившият здравен министър Москов и неговият екип се подиграха, като дадоха разрешително за дейност и няколко дни след това го отнеха заради измислени проблеми. После влезе проверка от изпълнителна агенция „Медицински одит“, която даде благословия за специализирана болница за физиотерапия, рехабилитация и продължително лечение.

Сега кметът Георги Чакъров иска областният управител да мотивира пред здравното министерство и националната комисия за изработване на национална здравна карта да се дадат 295 легла за рехабилитация и физиотерапия във Великотърновска област. Толкова са били приети в изготвената областна здравна карта. Вместо това бившият министър д-р Петър Москов разрешава едва 228. Така за СБПЛР „Минерални бани“ в Полски Тръмбеш остават смешните 21 легла. „С минералната вода, наличните медицински кадри, съществуващия сграден фонд с най-модерните апаратура и технология за лечение, въвеждането на телемедицина и превантивна медицина тук може да има болница с национално значение“, се казва в писмото на общинския кмет до областния управител на Велико Търново, на което се чака отговор…

Нели СУКОВА


Четете още:

🔴 Съдбата на баба Венера ще разплаче всички! Живее с 200лв. на месец, моли се някой да купи от цветята ѝ!

🔴 Молитвата, която привлича прекрасни неща в живота ни

🔴 Браво, има и такива хора: Българин в чужбина с добро сърце дари 1 млн. лева на социални домове у нас





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе