Откраднаха 100-килограмова скулптура на българин в Чикаго



Пламен Йорданов въобще не е очаквал, че може да му се случи това, което преживява в сряда, 11 юли. Той и съпругата му Иулиана (родена в Румъния, но с унгарски корени) се преместват в стара църква в чикагското предградие Енгълууд с идеята да реставрират сградата и да я превърнат в действащ арт център. В момента там е студиото на сънародника ни.

Междувременно Пламен, който прави скулптури, съхранявал творбата си, наречена „Light Infinity" (игра на думи - „Безкрайност от светлина" или „Лека безкрайност" заради светлините и формата на произведението), в двора и я подготвял за изпращане в О'Фелън, предградие на Сейнт Луис, където щяла да бъде изложена. Масивната скулптура е във формата на кръг, тежи 135 кг, и е направена от месинг и рисувано стъкло, като има светлини в средата. Преди това „Light Infinity" е била показвана в изложби в Ню Йорк и чикагските предградия Линкълн парк и Бриджпорт.

Миналата сряда 57-годишният скулптор заедно със съпругата му били в двора и косили тревата. Всички врати били отворени, за да може да изхвърлят листата и другите боклуци от почистването. Докато Пламен бил в къщата, видял от прозореца, че в църквата паркира бял микробус с някакви фирмени надписи. Оттам излязъл висок чернокож мъж. Пламен отишъл натам, но докато измине разстоянието, крадците вече били задигнали скулптурата и от тях нямало и следа. Всичко това става посред бял ден - около 12 ч. на обяд. „Стана много бързо, предполагам, че са били няколко души, казва Йорданов. -

Полицията смята, че сме били наблюдавани

дълго време и че това е добре планиран обир", допълва той.

Семейството е било предупредено да внимава още с местенето на студиото си в квартала преди два месеца, понеже там има по-висока престъпност от други предградия. „Недоумявам защо към мен са се насочили, наоколо има други артисти и художници, които са много по-дълго тук от мен и са много по-известни", пита се Йорданов, който не спира да се надява, че крадците ще осъзнаят, че откраднатото е произведение на изкуството, а не просто късче метал и скулптурата ще се намери.

Българинът обясни, че ако целта е била продажба на метала, то за да бъде продаден той, ще се изисква огромна работа, защото първо трябва да се премахнат парчетата рисувано стъкло, а и самото количество месинг, сложено в скулптурата, не е толкова голямо. След това самият месинг също трябва да се начупи, което прави цялата работа много неефективна.

Йорданов оценява творбата си на 70 хил. долара

 Той казва, че се е опитал да търси някакви следи за нея в различни пунктове за изкупуване на метал, но без успех. Смята, че другата теория за задигането й заради художествената й стойност е малко вероятна.

Въпреки кражбата Йорданов не смята да се отказва от плановете си. Той е завел дело в съда, за да може да закупи сградата и да направи арт центъра с прилежащи студия и галерия, дейността на които ще бъде с нестопанска цел. Делото върви бавно, защото чикагската агенция за сградите иска църквата да бъде разрушена. Нашенецът трябвало да приключи с прехвърлянето на собствеността още през януари, но среща силен отпор  от административните учреждения и серия измами (виж карето).

Йорданов не смята да се отказва от намеренията си и въпреки страховете на съпругата си, която се опасява за безопасността на двамата и настоява те да се преместят в Ню Йорк или Италия. Тя помага на сънародника ни във всичко, и най-вече във финансовата част, тъй като има образование в тази сфера. Скулпторът разкри, че дългосрочните му планове са насочени към закупуването на земята в съседство, на която да се изгради скулптурна градина. Ако откраднатата скулптура не се намери, Йорданов смята, че може да направи копие от рисуваните стъкла в църквата.

Полицията все още няма заподозрян за кражбата.


Четете още:

🔴 НЕ УМРЯХ! ЗАЩОТО ЕДИН ЧОВЕК - САМО ЕДИН! - СЕ ОТНЕСЕ КЪМ МЕН ПО-ВНИМАТЕЛНО.

🔴 Скалният параклис на Света Петка над Трън

🔴 Статията, която всеки българин и трябва да помни до гроб! Американският журналист Макгахан през 1876 г. написа истината…





Източник: bgvoice





Коментари

горе