Богдана Карадочева се жени три пъти, все по пуловер (МНОГО СНИМКИ)



"Мама искаше да стана оперна певица", спомня си  Богдана Карадочева. Но съдбата отрежда друго. Тя е само на 14 години, когато изгрява звездата й. За първи път пее пред Вили Казасян на "Микрофонът е ваш".

Нейният контраалт очарова големия музикант и не след дълго се появява първият афиш с нейното име, но не това, с което я познаваме днес. На него пише Богдана Иванова, тъй като й казват, че няма да успее с фамилията си Карадочева.

Причината е, че убиват баща й Иван Карадочев няколко години по-рано в лагер близо до Ловеч, като "враг на народа".

Богдана Карадочева на 3 месеца

Бъдещата кралицата на шансона е едва 11-годишна, когато остава без баща, но помни много от него. Именно той и майка й Надежда я приобщават към музиката. Карадочева пази дълго семейната колекция, събирана с години, от близо 4000 плочи. В последствие я открадват от тавана на изпълнителката.

В живота на голямата певица има много любов и три брака. Жени се за първи път на 19 г. за музиканта Здравко Радоев. Това се случва малко преди тя да получи първия си "Златен Орфей". Един ден двамата отиват в гражданското на ул. "Алабин", за да занесат цветя на техни приятели, които се женят. Без да му мислят много, Богдана и Здравко също подписват, напук на врачка от Стара Загора, която казва на певицата година по-рано, че ще остане стара мома.

Бракът не продължава дълго и двамата се разделят. Няколко години по-късно Богдана се жени за кинорежисьора Димитър Аврамов, когото среща във Франция. Отново без сватбена рокля, без излишна помпозност.

Певицата е 2-3-годишна.

На младата двойка кумуват не други, а Невена Коканова и съпругът й Любомир Шарланджиев.

От режисьора Карадочева ражда сина си Лъчезар, който я дарява с нейните прекрасни внуци Димитър и Борис.

С Димитър Аврамов голямата певица се развежда, тъй като двамата се отчуждават покрай многото си ангажименти.

Няколко години по-късно в живота й влиза Стефан Димитров. На едно от изданията на "Златният Орфей" тя вижда най-после нашумелият тогава млад композитор. Оказва се, че това е нейният съученик от пети клас, с когото седели на един чин в 127-о училище. 
До ден днешен изпълнителката на "Дано" си спомня как 11-годишният Стефан я държи за ръка и я успокоява за смъртта на баща . 

Изпълнителката на "Остаряваме бавно" и Емил Димитров, с когото я свързва голяма дружба.

"Аз пък нямам майка", казвал Димитров.
Двамата се женят в студена януарска утрин в гражданското в кв. "Красно село". "Все без бяла рокля и букет, а с пуловери, с ботуши и палта съм се женила", обяснява певицата. Това обаче е единственият път, в който следва и църковен брак. На него шафери са Васко Кеца и Ивайло Манолов в село Пастра (под Рилския манастир) в къщата на техните приятели Мила и Бебо Прошкови.

Почти няма родна и чужда звезда, с която Богдана Карадочева да не е излизала на сцена. Сред родните се нареждат Васил Найденов, Емил Димитров, Митко Щерев, Вили Казасян, Тодор Колев, Георги Минчев, а от чуждите - Салваторе Адамо, Жилбер Беко, Клиф Ричард, Шарл Азнавур и Джозефин Бейкър. 

Богдана е пременена като снежинка за балетна постановка.

На концерт в Милано се запознава със Стиви Уондър, а през ‚81-а година когато Тина Търнър идва в България, и с нея.

На едно от пътуванията си до Париж, изпълнителката на "Остаряваме бавно" се запознава и с големия френски актьор Жан Маре. По-точно го наругава, когато той я избутва, за да си хване такси. "У вас не знаят ли кой е Жан Маре?", казва той, преди да влезе в таксито, което я втрещява. После съжалява, че не е взела поне автограф от него.

Богдана Карадочева с първата си статуетка "Златният Орфей" през 1969 г.

Текстовете на едни от най-известните й песни са дело на поетесата Маргарита Петкова. Стиховете на Елисавета Багряна Карадочева изпява в "Устрем" и "Любов" . От вечната и святата Богдана получава и телефонно обаждане, с благодарности, че е изпяла прекрасно стиховете й.

С Васа Ганчева, която бе също нейна голяма приятелка, прекарвали денонощия в приказки. Водещата прави и три филма за изпълнителката, един от които е изтрит по невнимание в БНТ.

Певицата се снима с Васил Найденов на свой рожден ден. Двамата имат трайно приятелство през годините.

Стефан Димитров, Богдана Карадочева и Васил Найденов пеят заедно на юбилея на Стефан Димитров в НДК.

Певицата и съпругът успяват да се снимат със Стиви Уондър зад сцената на негов концерт в Италия.

Богдана Карадочева и Тодор Колев. В дует двамата изпълняват емблематичната "Урок по френски".

Богдана Карадочева и Васа Ганчева. Двете често осъмвали в сладки приказки.

Богдана и Тина Търнър се засичат случайно в БНТ, когато американската изпълнителка гостува в България през 1981 г.

 

Певицата се снима с Вили Казасян на последния му рожден ден.

 

Богдана и брат Бойчо, който е година и 4 месеца по-малък от сестра си. На снимката двете деца позират с баща им Иван Карадочев, убит в лагера "Слънчев бряг" близо до Ловеч.


Четете още:

🔴 Българин кара колело от Лондон до Париж, още десетки събират пари за черепна операция на Любо

🔴 Манолова: Няма да позволя на В. Симеонов да ми пречи да защитавам хората

🔴 "Тук нищо не ми липсва" - германец разказва за живота си в София





Източник: 24 часа





Коментари

горе