Руските войски овладяват Шипченския проход



На 19 юли 1877 г. приключва първата Шипченска битка. В резултат на нея османските сили се изтеглят и Предният отряд на руската армия под командването на генерал Йосиф Гурко установява контрол над Шипченския проход. Преди това малки сили на Габровския отряд изтласкват три османски табура от вр. Голям Бедек, които отстъпват на самия проход. Вечерта на 16 юли, генерал-майор Николай Святополк-Мирски, командир на IX Пехотна дивизия, поема временно командването на Габровския отряд. Заповедта на главнокомандващия княз Николай Николаевич е предприемане на енергични действия. Силите на отряда са разделени на три колони. Дясната под командването на подполковник Хоменко към обяд превзема с. Зелено дърво, обстрелва противниковите позиции на вр. Шипка и се отправя към Химитлийския проход. Средната, подчинена на подполковник Линдстрьом нанася фронтален удар по шосето и към 14,00 часа достига първото беклеме.

Лявата с капитан Кончалов начело предприема обходно движение и достига вр. Демиртепе. Провежда неравен бой и привечер се връща в гр. Габрово. Предният отряд, осведомен за боя, атакува от юг на 17 юли. Провежда настъплението в две колони. Лявата колона настъпва по шосето и поема върху себе си огъня на противниковата пехота. Дясната обхожда прохода от изток по пътека, неизвестна на противника. Около 11,00 часа достига до вр. Демиртепе. Настъпва срещу вр. Свети Никола и вр. Шипка. Противникът е изненадан и заплашен от едновременна атака от север и юг.

За да спечели време за изтегляне от прохода, изпраща парламентьори с предложение за капитулация. В същото време се прегрупира и атакува колоната, която отстъпва. След битката остатъкът от османския отряд, изоставяйки оръдията, се изтегля по планинските пътеки на запад. Съсредоточава се в Пловдив, а охраната на прохода е поверена на Габровския отряд. Решителните боеве за връх Шипка обаче тепърва предстоят. След като се прегрупират, турските войски предприемат масирана атака на 21 август, с което започва вторият и решителен етап от сраженията за това стратегическо място. 5500 руски войници и български опълченци с 27 оръдия отбиват атаките на 27 000 войници на Османската империя.

Решителният и най-тежък бой започва на 23 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция и атакуват. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Към 17 ч. настъпва критичният момент в тази героична епопея. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. В последния момент Ген. Радецки пристига на помощ с две сотни казаци и взвод планинска артилерия. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската армия северно от рeка Дунав.


Четете още:

🔴 Гергана, Светла, Тодорка... с чума и под ножа. Шарково срещу баба Дора!

🔴 В розовия кемпер на Нана Гладуиш преглеждат безплатно в Разград следващата седмица

🔴 Бързо изхвърлете тези 5 неща от дома си





Източник: Марица





Коментари

горе