Чумаво време






Кои европейски изисквания спазва БАБХ като убива здрави животни?

Насилственото избиване на здрави животни в Странджа, които са единствения поминък на голяма част от хората в региона, от мургави хора с бели мушами, без никакво обяснение изглежда като умишлено унищожаване. Не само на животните, а и на техните стопани.

Независимо от обещанията на изпратения на място министър на земеделието Румен Порожанов за изплащане на компенсации, хората, чиито здрави животни избиват, не разбраха защо е нужно това. Защото тези животни не са просто източник на доходи, а са част от семействата им. Като това на плачещата баба Дора, чиято снимка обиколи социалните мрежи. Но не е само баба Дора, всеки от собствениците на животни в засегнатите райони се чувства жертва на държавата и чиновниците от Българската агенция за безопасност на храните, за които най-лесно е да убиват животни като превантивна мярка срещу разпространяването на зараза. Независимо от обявените резултати от изследвания, никой от живеещите в Ямболско и Бургаско не повярва, че наистина е имало чума, нито как и откъде е била пренесена тя. Нито получи някакво нормално обяснение. А там, където няма информация, а насилие, плъзват слухове. Сега хората в Странджа вярват, че пограничната територия се разчиства, за да бъдат заселени бежанци. И няма кой да ги убеди в нещо друго, когато се чувстват насилени от собствената си държава.

Пред „Агроновините“ доц. Д-р Геновева Стайкова казва, че заразата, открита в стадата с овце и кози не е приличала на чума и че животните в село Кости са избити без да са излезли резултатите от взетите от тях проби. „Логично е да се предположи, че заразата в нашите погранични райони в Странджа е проникнала от Турция, но в европейската част на югоизточната ни съседка през 2018 г. няма нито едно обявено огнище на чума по дребните преживни животни. Когато прочетох научното становище на колегите от Центъра за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ на база достоверни литературни източници и описанието на клиничните картини, у мен се породиха съмнения дали действително засеченото у нас заболяване е чума. Аргументите за тези съмнения се съдържат в самото научно становище – големите разлики в клиничната картина в овцефермата във с. Воден, Ямболско и в странджанското село Кости. Между двете стопанства няма никаква връзка, в същото време клиничната картина е различна – овцевъдът в Ямболско е забелязал изтичане на кръв от ануса при едно животно.

При други две овце от същото стадо по-късно е установено влошено общо състояние. Малко след това с бърза скорост се обявява чума в двете ферми в с. Кости в Странджа, а там липсват основни клинични симптоми, например типичната за чумата диария. Няма и смъртност, при аутопсията не са открити характерните промени“, казва доц. Стайкова.

Междувременно се появиха документи, от които става ясно, че заповедта за евтаназиране на болни от чума животни е подписана от и.д. директора на БАБХ на 6 юли, няколко дни преди излизането на резултатите от пробите.







Остана въпросът защо животните не бяха поставени под карантина или ваксинирани, а превантивно избити. На фона на съмнението дали установеното заболяване наистина е чума, въпреки лабораторните резултати, които посочват от БАБХ.

Европейският регламент, на който се позовават от Агенцията за безопасност по храните не посочва изрично изискване за умъртвяване на здрави животни, единствено става въпрос за убиване на доказано болните животни, а за здравите се описват предпазни мерки срещу разпространяване на заразата. От самото Министерство на земеделието посочиха, че има такова изискване, както и, че се очаква посещение от експерти на Европейската комисия, които да проверят как страната ни се справя със спирането на заразата, тъй като сме вход към Европейския съюз. Което изглежда като чиновническо престараване в полза да добрите отношения с ЕС. Но може и да не е само това.

Асоциацията на българските села се обяви категорично срещу избиването на доказано здрави животни в село Шарково, вместо въвеждане на карантинни мерки. Задълбочаващата се криза в овцевъдството и козевъдството, които са основен поминък в селските погранични райони е в резултат на умишлено провеждани активни действия за унищожаването на фамилното фермерство, пише в позиция на неправителствената организация. Преди 3 години, в разгара на разпространението на заразите от син език, нодуларен дерматит, бруцелоза, птичи грип, а също и огнищата на шап и антракс, Асоциация на българските села посочи източниците на епидемиите и причините за умишленото разпространение на тези зарази из фермите в България. Информацията е била потвърдена от източници от външна служба за сигурност, които обяснили поръчката и връзките между избиването на животни с политиката за унищожаване на фамилното животновъдство и борбата за уедрени пазари на агро стоки и ветеринарни медикаменти в обем на стотици милиони евро.

„Никакви обезщетения или увеличени ставки на мярката DeMinimis не могат да възстановят сектора, ако на всеки 2 години, животновъдството се тресе от масова болест и се избиват и закриват стопанства. Тези средства винаги са лостове за временно потушаване на напрежението и използване на браншовите структури за водене на политики, но не и в полза на реалните стопани в селата. Изплащането на тези средства можем да определим като кратко командно дишане, за да не се признае смъртта на един подсектор, за която се работи отдавна“, пише в позицията.

Оттам отправят следните



Въпроси към ресорните институции:



- От кои райони на Турция е дошла болестта, според твърдението, че болестта идва от тази съседна страна от вкарани нелегално животни?Този въпрос е изключително важен, тъй като фермерите от района, които говорят турски посочват, че новини за зараза в Турция няма нито по телевизията, нито в интернет издания, нито техни роднини съобщават за такава.



- МЗХГ провеждало ли е от 2007-а година насам - стратегия или политика за биосигурност, в който и да е район в България, предвид на всички усвоени милиарди евро средства от ПРСР 2007-2013 и ПРСР 2014-2020?



- Потокът на животните с нашата съседка е обратен - износ от България за Турция, тъй като нашите агнета се продават там по-скъпо. Но все пак, ако има нелегален внос - защо няма адекватен контрол на границата?



- Кои са лабораториите, в които са изследвани животните и в кои точно ферми е доказано, че има заразени животни? Кой управлява лабораториите?



- Защо се налага избиването на доказано здрави животни, вместо да бъдат поставени под карантина и ветеринарните специалисти вместо евтаназия за един ден, да не останат в селото при обособяване на изолационен обект и да се грижат за животните под карантина?



- Има ли европейска директива, която спазваме за преминаване към директна евтаназия?



- Бил ли е уведомен кмета на село Шарково за всички действия на властите или е оставен в пълно неведение какво се инициира в селото му?



Позицията на БАБХ


В неделя от БАБХ отговориха на зададените към тях въпроси, като признаха, че е трябвало да направят това по-рано. При контрола на заразните заболявания на животните България прилага изискванията на Световната здравна организация, подписани от общо 180 държави. Неспазването на описаните в тези стандарти процедури би означавало забрана на износа на животинска продукция от страната ни, обясни директорът на агенцията инж. Дамян Илиев. Той обясни, че заразата от чума по овцете и козите най-вероятно е пренесена у нас от Турция, където имало 700 огнища. Били са взети около 6000 проби, като 400 от тях са изпратени за повторна проверка във Франция. Според директора на БАБХ в случай, че вирус се потвърди при едно животно в дадено стадо, това означава, че има над 90% вероятност да се разболеят всички животни в него.

От Агенцията по безопасност на храните отхвърлиха опасенията, че заболяването не е доказано и обясниха, че действията им са насочени към това да не бъдат наложени ограничения на българския износ за цялата страна. За момента такива има за пограничните общини. Изборът животните да бъдат умъртвени, а не ваксинирани също е свързан със запазването на възможностите за износ на българската продукция, тъй като това означавало страната ни да попадне под 2-годишна карантина и това да засегне всички животновъди. Дамян Илиев посочи и, че е готов да подаде оставка, ако тя бъде поискана от земеделския министър, но е убеден, че ведомството е действало по правилата.


Четете още:

🔴 Трогателно есе за Васил Левски, написано от варненска ученичка стана ХИТ в мрежата!

🔴 Почти всички отписаха Илиана! Намериха се български лекари, които направиха чудо! Тя е

🔴 Деца откриха и върнаха портфейл с пари





Източник: streetwatch





Коментари

горе