Благодарение на кибернож пловдивски лекари направиха нещо страхотно



Двама пациенти с карцином на простатата и друг с тумор на гръбначния стълб бяха оперирани успешно с киберножа в пловдивската университетска болница. Това се прави за първи път в страната, съобщи д-р Мария Влайкова, шеф на клиниката по лъчелечение. Тя припомни, че използването на модерния апарат започна през м. април миналата година. Тогава било проведено лечение на пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на неподвижни органи като носоглътката, главния мозък, мозъчните обвивки и др. Сега предприели атака с киберножа на хора със злокачествени образувания на гръбначния стълб. Това станало с програма, която позволява постоянно проследяване по време на облъчването. Според Влайкова с този апарат се лекуват и пациенти с тумори на таза. 

Киберножът се прилагал след поставяне на импланти около тумора, за да бъдат ориентация при облъчването. „Става дума за първични и вторични злокачествени новообразувания на черния дроб, простатата, белия дроб, надбъбречната жлеза“, поясни Влайкова.

Според нея „вече можем напълно отговорно да заявим, че в държавната УМБАЛ „Свети Георги“ пациентите получават иновативно, професионално и мултидисциплинарно лечение“. Тя допълни, че с въвеждането в експлоатация на киберножа е изчезнала необходимостта пациентите да се пращат в различни онкологични центрове в Европа, което оскъпявало лечението им. Д-р Влайкова уточни, че от април досега този метод е приложен на 28 души.

Киберножът представлява безболезнен, безкръвен и бърз метод на лечение, при който има несравнимо щадене на здравите органи и тъкани. Той е единственият на територията на страната, който се намира УМБАЛ „Св. Георги“. За него е договорена клинична пътека и лечението е безплатно. Приемането на документите се извършва след предварително обаждане на телефони: 032 602 330 и 0887 705 636, а разглеждането им става в рамките на седмица. При одобрение се назначават дата и час за изследване, за които пациентите се информират. 


Четете още:

🔴 Чумаво време

🔴 Трогателно есе за Васил Левски, написано от варненска ученичка стана ХИТ в мрежата!

🔴 Почти всички отписаха Илиана! Намериха се български лекари, които направиха чудо! Тя е





Източник: bulmedia





Коментари

горе