Великолепната осморка нови златни момичета



Представяме ви любимите момичета на България – ансамбъла и трите ни индивидуални гимнастички, които в момента са вдъхновение и пример за идващите след тях нови безценни грации, които да продължават традицията на изключителната българска школа в художествената гимнастика. Само до преди две години всяко малко момиче искаше да е като „златните“, сега вече всяко малко българско момиче мечтае да е или „златно“, или „диамантено“. Защото примерът е налице – с много усилия и правилно шлифоване можеш да надминеш дори и идолите си. А този стремеж създава такава конкуренция, че и идолите нямат право на отпускане, а трябва да живеят с постоянната амбиция за самоусъвършенстване. Ето това е тайната рецепта за бъдещата сила на българската художествена гимнастика, забърквана ежедневно в „кухнята“ на грациите.

Преди около 2 години няколко непознати момичета пристъпиха плахо под прожекторите, покривани често със златна светлина от сравнения с предишните любимки от ансамбъла на България. В началото на 2017-а „24 часа“ предупреди, че те са различни. И ги кръсти „диамантите“. В началото на 2018-а на показалците на момичетата от ансамбъла се появи нежна татуировка – малко диамантче. Самите те приеха прозвището си. И вече беше ясно – ще го защитават със сърцето си.

Според древните индуси диамантът е създаден от петте природни стихии и поради това носи пет достойнства. Според най-новите открития за българските диаманти на художествената гимнастика, те образуват пет олимпийски кръга и пазят място и за друга татуировка, след като минат като стихия през Олимпийските игри в Токио.

Мадлен Радуканова на 5 години става състезател

Мадлен Радуканова е родена на 14 май 2000 г. в София. По-голямата сестра е тренирала художествена гимнастика.

Мадлен често е била в залата с родителите си, за да гледа кака си, докато не я записват да тренира. На 5 години тя вече е част от клуб “Левски Триадица” при треньорката Мария Кънчева.

Баща е футболният треньор Милен Радуканов. Мадлен споделя, че докато е била индивидуална състезателка, баща я гледал на всяко състезание, но откакто е в ансамбъла, той не следи съчетанията, защото прекалено много се вълнува.

Освен успехите, които постига с ансамбъла, в спорта Мадлен намира и любовта. Покрай съотборничката си Елена тя се запознава с брат - Калоян Бинев. Двамата са заедно от една година.

Симона Дянкова беше резерва при бронза в Рио

Капитанът на ансамбъла Симона Дянкова е родена на 7 декември 1994 г. във Варна. За първи път майка я води в залата, когато е на 6. Започва да тренира в клуб “Чар ДКС” във Варна в подготвителна група при г-жа Чиприянова.

После я поема треньорката Филипа Филипова. През 2014 г. печели право да бъде част от ансамбъл жени с треньорка Ина Ананиева. Симона е резерва на златните момичета, които спечелиха бронза на олимпийските игри в Рио. По искане на треньорката Ефросина Ангелова Дянкова се оттегля от ансамбъла и година се състезава индивидуално.

Симона споделя, че дълго време се е опитвала да стане част от националния отбор, но без успех. Въпреки това с много труд и упоритост тя вече е световна шампионка.

Лаура Траатс е наполовина холандка

Лаура Жан-Пиер Траатс е родена на 13 декември 1998 г. в София.

Започва да тренира художествена гимнастика в клуб “Левски Триадица” на 4-годишна възраст. Треньорки на Лаура са били Борислава Германова, Мария Кънчева, Светла Славова и Мирослава Батаклиева. За нея Илияна Раева казва: “Лаура е универсална гимнастичка. Няма качество, което да не притежава.”

Бащата на Лаура Траатс е холандец и тя има двойно гражданство - българско и холандско. През 2012 г. тя става член на ансамбъла девойки с треньорка Камелия Дунавска, който през 2013-а печели бронзов медал в многобоя на европейското първенство във Виена.

Стефани Кирякова трогна всички с писмо до майка си

Стефани Кирякова е родена на 5 януари 2001 г. в Бургас. Тя е най-малката от ансамбъла. За гимнастиката я открива треньорка, която идва в детската градина, и я записва в клуб “Черноморец” (Бургас). Стефани решава да опита, а сега вече е световна шампионка - нещо, за което винаги е мечтала.

След като Теди Александрова получи контузия, Стефани влезе и на мига показа, че и тя носи диамант в сърцето си.

Посвети златния медал, който спечели с ансамбъла на пет обръча от световното първенство в София, на майка си. Седмици преди първенство тя получила инсулт и губи говора си.

Въпреки личната драма, която преживя, синеоката красавица не изостави отбора и стана една от общо 78-те световни шампионки на България.

Елена Бинева има сребро от младежка олимпиада

Елена Бинева е родена на 18 септември 1999 в София. Започва да тренира художествена гимнастика, когато е само на 3 годинки, в клуб “Левски Триадица” с треньор Мариана Памукова.

На 6-годишна възраст се премества в клуб “Левски” при треньорката Мариана Василева, а когато тя заминава за Баку, Елена започва да тренира при Бранимира Маркова.

Бащата на Елена е президентът на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев. По-големият брат Калоян също като баща си се занимава с таекуондо.

Ели за първи път попада в ансамбъл девойки, когато е на 12 години. През 2013-а печели бронзов медал с девойките в многобоя на европейското първенство по художествена гимнастика във Виена. Треньор на отбора е световната шампионка с ансамбъла от 1987 г. Камелия Дунавска.

Най-големият успех за Елена Бинева, преди да се присъедини към ансамбъл жени, е сребърният медал с отбора на девойките от вторите младежки олимпийски игри в Нанджин, Китай.

Невяна Владинова е сгодена от 2 години за брейк танцьор

Невяна Владинова е родена на 23 февруари 1994 г. в Плевен. Тя е капитан на националния отбор - индивидуално.

Започва да тренира художествена гимнастика на 6 г. в клуб “Елегант”. На 11-годишна възраст се мести да живее в София и тренира в КХГ “Левски” под ръководството на легендарната Нешка Робева.

Невяна решава да се занимава с гимнастика съвсем случайно. По време на разходка със своята майка в Плевен се разминават с отбора по художествена гимнастика и Неви се вдъхновява да влезе в залата.

Тя е нежният войн на отбора. Тя преминава през много трудности, докато стигне до националния на България. Въпреки всичко и всички не се отказва и през 2016-а е единствената българка в индивидуалната надпревара на олимпиадата в Рио. След игрите в Бразилия се сгоди за дългогодишния си приятел - брейк танцьора Веселин.

Боряна Калейн знае откъде идва рядката й фамилия

Боряна Калейн е родена на 23 август 2000 г. в София. От 6-годишна възраст тренира художествена гимнастика в клуб “Левски Триадица” с личен треньор Мариана Памукова.

На въпроса откъде идва фамилното име Боряна отговаря, че дядо разказвал, че са произвеждали калцуни и впоследствие името се изменило на Калейн.

Боряна не показа капка страх на световното първенство. Тя дебютира на шампионат на планетата, но излезе на килима напълно уверена.

Нейните изпълнения помогнаха на българския отбор да спечели сребърен медал в отборната надпревара за първи път от 23 години насам.

Катрин Тасева влиза в залата едва 3-годишна

Катрин Тасева е родена на 24 ноември 1997 г. в Пловдив. Влиза в залата още на 3 годинки в клуб “Тракия” (Пловдив).

На 12-годишна възраст пристига в София и започва да тренира в клуб “Левски”. Първоначално е избрана за член на националния ансамбъл девойки с треньор Валентина Симеонова. След това преминава като индивидуална състезателка в националния отбор девойки, а със стабилната си игра се утвърждава и като основна състезателка на националния отбор жени индивидуално с треньори Бранимира Маркова и Силвия Стойнева.

Катя е истинска актриса на килима. Няма значение дали играе обръч под звуците на “Камино” на Лили Иванова, или танцува с лента на Бруно Марс - тя винаги успява да пресъздаде композициите си така, че да завладее публиката.


Четете още:

🔴 Лято, жега, пек, море! За последно – този понеделник

🔴 Всички се възхитиха от сватбата на смелата двойка, Калинка и Виктор, които ни върнаха вярата в доброто

🔴 С нея обирам точките пред гостите зимно време: Моята зелена лютеница - обичаме я повече от традиционната!





Източник: 24 часа





Коментари

горе