Теодосий Теодосиев - лицето на съвременния будител



Физикът Теодосий Теодосиев подготвя златни ни медалисти безплатно

Съвсем наскоро беше денят на будителите. На тази дата често обвинително се споглеждаме и със съжаление отбелязваме, че днес такива липсват, търсейки следващия Паисий. Други все пак не забравят учителите и, разбира се, обвиненията, че трудът им днешно време е недооценен.

А има хора, които се раздават в името на образованието, науката и младите хора. За тях не се говори по телевизията, те не присъстват на страниците на седмичния вестник. Те стоят в сянката на своите ученици и техните моменти и те са едно множество, до момента, в който някой с камера и микрофон не ги забележи и не ни ги покаже.

Такъв е Теодосий Теодосиев, с чиято история ни запознаха репортерите от Nova TV.

Той е отговорен за редица златни медали в областта на физиката на български деца, който той подготвя от години… безплатно, в едно старо, затворено, полусрутено училище.

В класната стая са добре дошли всички с интерес към физиката. Всичко, което трябва да носят със себе си е тетрадка, химикал и желание за знание. Често е студено, покривът тече, при дъжд се спира тока, за да не стане късо съединение, а през останалото време неуморни деца стават все по-добри, до момента, в който станат най-добрите.

България се гордее със своите успехи в областта на физиката и математиката. Половината от многото златни медали, които децата носят в България, са на ученици на Тео. Успехите на България са колкото тези на Англия и Франция взети заедно. Университети като Кембридж, Харвард и Принстън се състезават за даровитите умни деца.

Велики научни изследователи, които отдавна са напуснали родината и се развиват в чужбина, са сред бившите ученици на „будителят без броня“. Тео не е против това, че учениците му се развиват навън. Според него те принадлежат на света и светът принадлежи на тях и мястото им е там, където могат да се развиват, където ще срещнат други като тях.

Тъжно му е само за едно – че понякога само желание не стига. Такъв е случаят на Николай Ангелов, който още от IX клас ходи на олимпиади. Спечелил е медал в Италия и сам се е  готвил по химия.  Класирал се и за двете международни олимпиади, но въпреки усилията на цялия град да съберат достатъчно пари, не са могли да го изпратят. А сумата не била чак толкова голяма – 1500 лева. Самият Теодосий решил да вложи всичките си спестявания за едно отдавна изоставено училище в габровския Балкан. Той се е опитал да запази сградата, поправил е покрива и мазилката, сградата е все още нестабилна. Мечтата му е да я превърне в училище за социално силни – място където всички ще могат да се подготвят безплатно по физика и математика и тази шепа умни и талантливи деца един ден да изведе напред България, така че да помогне на всички. Тео казва:

Трябва да се наливат пари там, където хората са локомотив и могат да изтеглят хората.

След излъчения репортаж много хора са изявили желание да помогнат на Теодосий и да дарят пари. Ако и вие имате това желание и възможност – това са данните на банковата сметка, по която можете да дарите средства:

Фондация Тео

Банка ДСК - BG41STSA93000021850154

Код STSABGSF

Още за невероятната история на съвременния будител, разказана от него и учениците му, може да видите във видеото по-долу.


Четете още:

🔴 Страхотно! Българка номинирана за Изгряваща звезда на Европа

🔴 Николай Хайтов - българинът

🔴 Помните ли Светлана от "Женени от пръв поглед"-Ето какво се случва с нея сега





Източник: club50plus





Коментари

горе