Петър Дънов - Учителят, оставил много последователи



Известни мисли на Петър Дънов

Normal_dunov

"Цял свят се прекланя пред мене, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България" този спорен цитат се приписва на великия Алберт Айнщайн. Дали се е прекланял пред учителя Петър Дънов, или не, вероятно ще остане загадка, но факт е, че много хора от всички краища на света се прекланят и до днес следват идеите и учението на българина.

Петър Дънов е роден  роден на 11 юли 1864 година (29 юни стар стил, Петровден) в  село Хадърча, намиращо се в пределите на Османската империя.

Ето и някои от неговите мисли, които той е завещал на поколенията:

 

  • "Ако един човек е здрав, ако има свежи чувства, ако има светли мисли, има злато в себе"
  • "Задръжте малкото в себе си, а многото – навън. В малкото е силата"
  • "Подреждайки около себе си, подреждаш вътре в себе си"„В любовта няма никакъв грях. Любовта е от Бога. Всяка любов, която повдига човека, иде от Бога.“
  • „Съвременните хора още не могат да си представят, че Светлината е жива. Ние живеем в жива Светлина, а тази, за която говорят физиците, представлява подсъзнанието на живата Светлина. В съзнанието на Светлината по отношение на вас има същите фази, каквито и във вашето съзнание – фази на подсъзнание, самосъзнание и свръхсъзнание.” (Младежки окултен клас, година IV, лекция 25, „Влияние на вътрешната Светлина”, 12 април 1925)
  • „Вашето съзнание може да се движи със скоростта на обикновен влак, може да се движи със скоростта на светлината, а може да се движи и още по-бързо. Следователно времето и пространството зависят от съзнанието. Съзнанието е извън времето и пространството ...” (Младежки окултен клас, година I, лекция 13, „Противоречия в живота”, 24 май 1922)
  • „Колкото по-висока е еволюцията на дадена форма на живот, толкова по-високо интелигентни са атомите, които я съставят.

​източник на цитатите - Уикицитат


Четете още:

🔴 Копривщица - духът на историята и чарът на Възраждането

🔴 Никога не забравям, че съм тръгнала от България

🔴 Българска компания изобрети най-мощния слънчев колектор в света





Източник: club50plus





Коментари

горе