10 шокиращи неща които българите в Германия трябва да знаят



Ако искате да си намерите стабилно работно място в Германия, би било добре да понаучите немски преди пристигането си тук. В редки случаи е възможно да получите работа без да умеете да говорите езика, но за да съм възможно най-полезна Ви давам точно този съвет. Полезно е поне да разбирате немски (дори без да говорите много, понякога се изисква време, за да се свикне), защото при подписването на какъвто и да е договор трябва да сте наясно с правата и задълженията си. Тук профсъюзите имат сила, която в нашата родина за съжаление липсва. Затова и работният договор има значение, ако правата Ви са нарушени.

След като споменах висше образование в точка 4 , бих искала да спомена няколко неща свързани с умения/ квалификация и как имат значение за работата и бъдещето Ви в Германия.

Със съжаление ще Ви съобщя, че с миене на чинии или чистене е много невероятно да си позволите Мазерати, дори и да има хора, които се кълнат, че са успели точно по този начин. Срамен честен труд няма, и се чувствам длъжна да изтъкна, че има недобронамерени сънародници, чиито бизнеси процъфтяват за сметка на хорица, които не са се информирали или са били подлъгани с обещания за високо заплащане и скъпи вещи, ако не подпишат договор и работят на черно. По този начин избягвате да плащате данъци, да, но рискът да бъдете измамени е много висок, и ако това се случи нямате право да подадете оплакване, или в случай на инцидент – на здравни услуги. Много почтени граждани са били използвани за уменията си и не им е било платено.

Затова силно насърчавам подписването на договор и дори преговарянето за заплащане.

Важно: Ако имате завършено средно специално образование (за готвач, сервитьор, пекар и др.*), и сертификат с който да го докажете, шансовете са, че имате шанс за по-високо заплащане. Консултирайте се с работодателя Ви дали квалификацията Ви може да бъде разпозната.

*Професии, които изискват Ausbildung (специално образование, което обикновено се изучава 2-4 години), в България са често срещани в категорията „средно-специално”. Квалификации със сертификати за масажист, фризьор, готвач и т.н. обикновено изискват превод от агенция. Същото не се отнася за висшето образование. Ausbildung е само специализиране, не и висше, въпреки дългият период на обучение.


Четете още:

🔴 Кеворк Кеворкян в новата си статия: Цветанов облайва президента, езикът му е намазан с отрова

🔴 Инфарктна ситуация на АМ „Хемус“! Патрулки и пожарни хвърчат към мястото (видео)

🔴 Ако вдигате кръвно повече от 140 на 90, то задължително трябва да избягвате ето тези храни





Източник: sympat





Коментари

горе