Има хора, които си мислят, че като умре Симеон, ще разграбим всичко!



Моите предци са внасяли с милиони, други сега изнасят!

С тези думи премиерът (2001 - 2005 г.) Симеон Сакскобургготски даде воля на огорчението си от развитието на делото за двореца "Врана" и перспективата той да загуби дома, в който сега живее.

Това стана на представянето на книгата с негови избрани послания, озаглавена "Н.В. Цар Симеон II - Една цел - България", в музейната част на двореца "Врана". А в края на август излезе решение на Софийския градски съд, че "Врана" е собственост на държавата.

Симеон II бе видимо съкрушен от развитието на съдебните дела. В началото на словото си той благодари на издателите за книгата - Либералния институт за политически анализи и Алианса на либералите и демократите в Европа.

А след това бързо премина на ежедневието си като подчерта, че тези дни атмосферата за него е извънредно тягостна. Че го боли от това "ожесточение, систематично преследване", че чашата прелива. Учен съм да служа, не да се облагодетелствам, за мен етиката е нещо важно, изтъкна Симеон.

"Боли ме да го кажа, но донякъде стига моментът да прелее чашата. Това ожесточение, систематично преследване... Това са наследствени имоти от преди години, трето поколение вече. В онова време ние сме били възпитавани да служим, не да се облагодетелстваме, не да консумираме властта. Ние служехме! И в този тон, мисля, че се постарах и аз да направя всичко по силите си. Разбира се, сигурно съм допускал и грешки или някои от нещата, които съм искал, не са се реализирали", каза в емоционалното си слово Симеон.

И продължи едва сдържайки вълнението си: "Бих искал да намекна и за хората, които ме мерят с един по-специален аршин, че моите предци са внасяли с милиони, а днес вече се вижда, че политиците изнасят милиони в други страни. Там има една основна разлика, за която бих искал "доброжелателите" да се позамислят. Дворецът, в който се намираме сега, преди няколко години беше една руина. С големи усилия се превръща в нещо, което да напомня на младите, че е имало и друга една европейска България преди 1989 г. или преди 2007 г. Не го правя с някакви лични намерения, напротив. Какво ли не донесохме от Кобург, от Мадрид, от Ешторил. И всичко това само в интерес на нашето минало, да има приемственост, да се гордеем с нещо, а не само да рушим и да завиждаме! Много ме боли, че тези дни всичко това се случва, но съм благодарен за подкрепата на нашите съмишленици."

"Считам също така, че пред настоящите събития трябва да проявим сдържаност и гледайки нагоре да мислим за Родината, за девиза на парламента и за това, което България има. И в името на тази България аз понасям всички тези обиди, но наистина считам, че не ги заслужавам”, завърши просълзен Сакскобургготски.

По-късно той каза пред медиите, че "би било много грозно да ме принудят да напусна пак и да съм във второ изгнание и то една република, която е от ЕС и е демократична". Според нето това би се отразило зле на имиджа на България. 

Но вмъкна и нотки на оптимизъм, като сподели, че за него окончателното решение на казуса е "въпрос на диалог, въпрос на търсене на политическо решение, а не само да не се вторачваме в юридическото и то много пъти за неща, които мисля, че са малко изкуствено предизвикани."

"Има хора, които си мислят, че като умре Симеон, ще разграбим всичко. Не е така, това е нещо, което сме получили от нашите предци и моите деца имат право като всеки един гражданин на наследство", каза още той пред журналистите.

Решението за "Врана" коментира в изказването си при представянето на книгата и съпредседателят на НДСВ Станимир Илчев. "Комбинация от неграмотност, завист, алчност и парвенющина днес чука на вратата на този парк и на този дворец", изтъкна той. А за материалите, събрани в книгата, посочи, че са в типичния за Симеон Сакскобургготски "успокоен, сдържан стил, в който прозира една ненатрапчива, но многозначителна дълбочина".

На събитието бе и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, депутатите Йордан Цонев и Велислава Кръстева, евродепутатът Илхан Кючук.

Карадайъ също взе думата при представянето на книгата и изтъкна, че казусът "Врана" трябва да се реши по един достоен начин. Въпросът за собствеността на имотите, отнети от държавата, вероятно стои в полето на законодателния орган, каза той.

Представянето на книгата уважиха членове на кабинета на  Симеон Сакскобургготски, като вицепремиера Николай Василев, министрите Соломон и Гергана Паси, а също бившият вицепремиер Зинаида Златанова, бившият областен управител на София Олимпи Кътев, художникът Михаил Лалов, скулпторът Черги Чапкънов, общественици.

Книгата бе представена и от журналистката  Красина Кръстева, която е автор на един от предговорите. Другият е на д-р Ахмед Доган.

"Във всички тези статии я няма злобата на деня, те звучат благо и мъдро. Ако някой ги чете разбъркани, няма да познае кога точно са писани, защото в тях винаги се призовава за трите "Р" - разум, работа, родолюбие", каза тя.


Четете още:

🔴 Защо е толкова хубаво да отглеждаш дете във Финландия

🔴 Туристи палят свещи в уникален храм в Мелник

🔴 Пазете се, ако ви карат да звъните на тел. 9112 - измама е





Източник: Епицентър





Коментари

горе