Лъжат с чудодейни лекарства, поръчвани по интернет. Измислени доктори, снимки - как да проверим?



Срещаме ги всеки ден из интернет – страхотно лекарство, което премахва плаката по артериите. Измислено от някой доктор, който лично обяснява.
Или премахва болките в ставите. Доказано.
Или илач, който решава проблема с простата за две седмици.
Винаги някой лекар съветва, обяснява. Поръчваш го по интернет за 60-70 лева с голяма отстъпка.

Напоследък в множество сайтове изникна реклама за чудодейно лекарство, което възвръща слуха 100%, за 28 дни. И има над 90% ефикасност. Създадено е от някой си проф. Румен Каменов, който бил експерт по молекулярна биология. Постигнал феноменален успех в лечението на 14 000 души и бил предложен за Нобелова награда.
Българския проф. Каменов измислил лекарството за майка си, пробвал го върху нея и тя си възвърнала слуха. Сайтът дава подробна информация за лекарството. Украсен е с лого и фирма „Central Hearing Institute”, демек институт по слуха.
Професорът се усмихва на снимка.

Да, ама… Нека всеки сам провери – търсачката не намира български професор с такова име. Камо ли да е предложен за Нобелова награда. Няма такъв.

Снимката на „професора“ се купува от сайтове за продажба на универсални фото илюстрации за реклама и др. цели, описана като „доволен, усмихнат бузнесмен, който гледа в теб“, цената е 7-21 долара според размера.

Тогава може да се приложи друг метод – търсене по изображение. Качваме снимката на професора в търсачката и я намираме на няколко места. Първо – в сайт за т. нар. „сток фото”. Тоест универсални снимки, които се продават и използват за реклама или всякакви цели в различни сайтове. Под портрета на „професора” в два сайта, които продават такива универсални снимки, пише: „Бизнес успех. Портрет на хубав, изпитващ удоволствие щастлив бизнесмен, който гледа в теб.” Продава се за 21 долара, може и за 7, според размера в пиксели. Има вариант до кръста, до раменете, само лице (виж тук).

Същото чудодейно лекарство в полски сайт е изобретено от полски „професор Ромуалд Косински“.

Значи, купуваш си снимка на „изпитващ удоволствие щастлив бизнесмен, който те гледа”, кръщаваш го български професор Румен Каменов, и го правиш откривател на лекарство, което премахва за по-малко от месец глухотата 100% и работи в 90% от случаите. Отдолу се мъдри офертата да поръчаш лекарството, струва 67 лева.

Търсачката открива снимката на „професора” в още няколко сайта. Един е на унгарски, вероятно с абсолютно същото съдържание (ще прощава читателят, че не сме проверили на унгарски език цялата статия буква по буква), но името на професора вече е Хайду Рихард, унгарец, също предложен за Нобелова награда. Значи, в България е проф. Румен Каменов, в Унгария – Хайду Рихард (виж тук).

Появява се и в полски сайт, където под същата снимка на „професора” името му вече е Ромуалд Косински. Същата легенда, излекувал майка си, предложен за Нобелова награда…

Същото чудодейно лекарство в унгарски сайт е изобретено от унгарски „професор Хайду Рихард.

Лекарството е едно и също навсякъде – Biostenix Sensi Oil . За полския пазар е 137 злоти, тоест 63 лева по курса. Във форинти е същата цена.
Намира се в няколко различни сайта на български, в някои от тях „лекарството” се появява с усмихнатият „професор”, в други – без него.

А какво има в този чудодеен илач? Със сигурност не е отровно. Описват го като смес от растителни извлеци с полезни масла. Но най-вероятно е някаква смес, която не струва и 1 лев с опаковката. А дали ще върне слуха? Пробвай, човек винаги се надява…

Реклама на чудодейното лекарство в измислен сайт.

Под рекламната статия има хвалебствени коментари на изцелени читатели, но се вижда, че поне в българските сайтове коментарите са дописани от авторите на рекламната статия, защото няма опция да се коментира свободно. В полски сайт може да се коментира и някои читатели са написали, че няма такъв професор.

Отстрани има и коментари на изцелени със снимки – Ани от Калофер, Катя от Созопол, Мартин от София, Ивана от Русе, Грета от Ловеч, Андрей от Пловдив, Мария от Варна и др. Снимките им са взети оттук-оттам по същия метод като с професора. Същите лица, щастливо изцелени от глухота, се появяват в сайта на полски и на унгарски, там са с други имена, и са от полски и унгарски градове…

Така е с повечето чудодейни лекарства, рекламирани в интернет.
Винаги човек може да провери, преди да се изръси с 60-70 лева за някой илач. Понякога преводите на такива рекламни статии са направени с гугъл-преводач и са нескопосни, дори има отделни думи и изречения на друг език. Поръчката по интернет идва някъде от чужбина, няма да стигнеш до първоизточника.

Един от сайтовете на български с гореспоменатото лекарство изчезна буквално след няколко дни. Но лекарството изниква в още поне 5 сайта.

Лъжа дебне отвсякъде.


Четете още:

🔴 Със смъртта не се свиква... Разказва медик от Спешна помощ

🔴 "Нощ на ансамблите" ще разлюлее Варна и Пловдив

🔴 Джена печели първа награда c есе срещу родителските амбиции





Източник: e-vestnik





Коментари

горе