Мая Манолова: Несправедливо е изрядните граждани да плащат и за общите части



"Несправедливо е че изрядните платци плащат и за общите части. Плащат допълнителни суми за ВиК, които не са никак малки, те са разликата между общия и индивидулния водомер. Това се получава, защото има апартаменти без водомери или такива, до които няма достъп, има течове, кражби, прибори, които водочерпят от етажната собственост, но не са снабдени с водомери. Без вина гражданинът плаща за тези неуредици. А вик няма интерес за промяна", коментира пред БНТ омбудсманът Мая Манолова.  

ВиК дружествата нямат интерес да сложат ред в апартаментите, които са без водомери или не осигуряват достъп, даже и по отношение на тези, които крадат вода, защото сметката в крайна сметка се плаща от гражданите. Отклонените количества се плащат от цялата етажна собсртвеност и ВиК не губи, но пък гняв трупат гражданите. Защо гражданите трябва да плащат разходите от течовете например", попита Манолова. 

Според нея в резултат на новите правила, ще възникнат нови спорове и жалбите ще се увеличат, защото сега предложението е потреблението да се разпределя по равно. 

Омбудсманът заяви, че жалбите към нея за несправедливо формиране на сметките за вода се увеличават постоянно, като този проблем е излаган във всеки неин годишен доклад. И предшествениците ѝ са били опоненти на това да изрядните платци да заплащат водата от общите части, допълни Манолова. 

Ясно е, че цените на природния газ на международните пазари се увеличават, но процентът трябва да е детайлно и ясно обоснован от регулатора, заяви Мая Манолова. Тя посочи, че основен фактор за повишението е увеличаването на цените на алтернативните горива, но в доклада на КЕВР няма ясна обосновка защо е приет определен процент от 11,1, без да се уточняват видовете горива, международните пазари, котировките за кои периоди.

Омбудсманът заяви, че би подкрепила всяко действие в защита и подкрепа на българските домакинства и онези, които живеят около линията на бедност. Тя изрази надеждата си подобни идеи да не са „прах в очите“.

Цял месец няма движение по проектозакона за децата с увреждания, като очакване и разбиране в обществото съществува, заяви Мая Манолова. Трябва повече смелост и бързи действия от страна на отговорните институции, допълни тя.


Четете още:

🔴 Наши кучи синове

🔴 Доктор Янакиев - лекарят, чиито пациенти прохождат

🔴 Борисов: Нямах за цел да се снимам с Тръмп. Аз имам снимки от камината на Белия дом





Източник: 24 часа





Коментари

горе