Арестуват Стоянка на рождения й ден



Два дни бях в затвора, обвиниха ме в западно влияние

Стоянка Мутафова е арестувана навръх рождения си ден!

За щастие, това се случва не днес, когато актрисата празнува 97 години, а в нейната младост.

"Така е. След като завърших Театралното училище, бях на специализация в Чехия. Омъжих се там за Роберт Роснер. Той беше преподавател у нас по техника на говора. Изгониха го от България като американски шпионин. В Консерваторията в Прага специализирах актьорско майсторство в театралния отдел. Играх в учебния театър "Диск". На чешки език. Обвиниха ме, че прокарвам западно влияние, и ме арестуваха. Добре, че тогава вече бях омъжена за друг - за Леонид Грубешлиев. Арестуваха ни и двамата. Два дни бях в затвора. След това ни натовариха в някакъв влак да ни карат за България. Не знаехме накъде отиваме. И на границата, било е нощ, осем дни сме пътували, започнаха да осветяват лицата ни с едни фенерчета. Хванат те за ревера и... всеки трепери. Отвориха нашата врата. Аз съм се свила в Грубешлиев: "Боже, какво ме чака?". Затвориха вратата, никого не изведоха от нашето купе. Но другите, които прибраха, са отишли в лагера в Белене. Убиха човек, защото е застанал на прозореца, беше забранено да го правим на гара. Той решил да погледне. Убиха го на мига... Стигнахме Варна и ни разпуснаха - всеки да си върви откъдето е. Имаше един, викаха му Киро Паяка, беше много тъп, горкият, но голямо комунистче. Той ни беше натопил. Но пък и него го бяха натопили, та и той пътуваше във влака. Страни времена бяха. А нас може би ни пропуснаха, защото пътьом бяха разбрали, че аз вече съм снаха на Мария Грубешлиева и Людмил Стоянов и съм със сина им.

Те тогава големи комунистически имена бяха. Никъде досега не съм говорила за това, но случката съвпадна с рождения ми ден, затова я запомних", смее се Стоянка. Като си дошла у нас, взела рецензиите от играта си в Чехия и веднага при Вълко Червенков. "Исках да му покажа колко неща съм свършила там за България, че съм я прославила с талант. Защото бях обвинена, че съм дружила с англичани и американци. А аз не знам и дума на английски", с усмивка споделя голямата Стоянка Мутафова.

Днес тя празнува 97-ия си рожден ден с пищен спектакъл в НДК, на който ще присъстват много изтъкнати българи от различни свери. Очаква се и патриарх Неофит.

Вестник "България Днес" честити рождения ден на голямата актриса и пожелава да е жива и здрава и да ни радва още много години!


Четете още:

🔴 Молих се на кумата години наред да ми даде тази рецепта, защото по- хубав десерт не бях вкусвала, добре че накрая склони глава

🔴 Безценни съвети за всички, които имат орхидеи. Цъфтят през цялата година, первазът ми е станал като цъфтяща градина /СНИМКИ/

🔴 ТЕСТ: Искате ли да знаете истинската си мисия в този живот?





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе