Село Лещен - в прегръдката на Пирин и Родопите (ВИДЕО)





Това китно българско селце е разположено по южния склон на Западните Родопи в община Гърмен. Живописна гледка от него се отваря и към Пирин и долината на река Места.

Възможностите за приятно прекарване тук са безкрайни – селски туризъм в най-добрата му форма – 30 къщи за настаняване от камък и дърво, осигуряват подслон с всички удобства, без да пропускате и възрожденския дух. Тук чардаците са големи, а дворовете, опасани от лози и цветя, историята – близо 100-годишна.

Архитектурата е дело на дюлгерските майстори и е издържана в Ковачевски стил. Къщичките, накацали по хълмовете на Лещен, с прецизно наредените керемиди по покривите си, няма да ви оставят равнодушни. Автентичният им вид ни пренася години назад и ни потапя дълбоко в духа но българското село. Уличките са калдаръмени, а атмосферата е тиха, спокойна, планинска. Свежият полъх от близките Родопи и Пирин ни помага да се откъснем от градската глъчка и просто да се слеем с природата за момент.

Тишината и спокойствието властват, нарушени единствено от тропота по калдъръма и щракането от фотоапарат. Всеки иска да си вземе от тази красота, поне на снимка.

Приятната почивка не е пълна без вкусна храна. А Лещен гостоприемно предлага своята – родопски специалитети в битови ресторанти и кръчми, сервирани в дървени съдове по стара рецепта. Ако пък решите, всяка къща разполага с огнище в двора си, където сами можете да си сготвите с местно отгледани, екологично чисти продукти.

На главната улица, постлана с калдъръм, откривате всичко, което ви трябва, за да се почувствате горди българи – традиционни занаяти,народни инструменти, домашни тъкани, сувенири, вкусна храна, китни къщички и спираща дъха природна гледка.

Близкия балнеоложки курорт Огняново предлага различни спа удоволствия в открити и закрити минерални басейни. Намират се само на 5 км разстояние едно от друго и заедно създават условия за пълен релакс сред природата – чист въздух, завладяващи гледки, домашен уют, вкусна храна и благотворни минерални води.

Лещен и околностите предлагат пълен арсенал от забавления – бране на гъби и билки, разходки до съседните етнографски комплекси на Ковачевица, Долен и Делчево, както и еднодневни пътувания до Роженския манастир край Мелник и първокласния ски-курорт Банско.

На един от хълмовете в Лещен ви очаква истинско приказно изживяване – Глинената къща. Добра опция е ако търсите романтични емоции. На разположение е срещу около 120 лв на нощ и предварителна резервация. Битовия екстериор крие луксозно обзаведена вътрешна част, оборудвана с всичко необходимо за едно незабравимо и нетипично прекарване с любимия човек.

В Лещен има възможност да си направите джип сафари и да бъдат посетени резерватът „Тъмната гора“ с вековни буки и елови дървета, скалните образования, които са тракийски светилища „Козият камък“ и „Черната скала“, каньонът на река Канина и местността „Синият вир“.

Красотата и съхранената автентичност на района напоследък се превръщат в притегателен център за различни филмови продукции. Българският филм „Чужденецът“ за първи път прикова погледите към това магично място, в което си дават среща, за да премерят сили неповторимата българска планинска красота и етнографското наследство на района. Запазено живо толкова години, то ни напомня за корените на българските традиции и ни помага, макар за кратко, да се потопим в атмосферата на националния дух и бит на българското село.


Четете още:

🔴 Първият термален SPA къмпинг на Балканите е в България

🔴 Живея в България и никога не съм се чувствала по-щастлива и по-жива

🔴 Двама нашенци подлудиха квартала на богаташите в Солун, издирват ги в цяла Гърция





Източник: spisanie





Коментари

горе