ПОТОПЕНАТА ЦЪРКВА НА ЯЗОВИР ЖРЕБЧЕВО



Изминалото лято за пореден път се убедихме, че не сме от хората, които могат да стоят дълго време на едно място. С нетърпение чакахме да дойде моментъ за море и бяхме планували да седим поне две седмици или дори повече – докато ни омръзне. Е, омръзна ни доста по-бързо отколкото очаквахме. Просто много обичаме да има движение, динамика и разнообразие в ежедневието ни. А това да седим по цял ден на плажа се оказа, че не е много нашето нещо. Докато си седяхме на плажа си мечтаехме за високите Пирински върхове и красивите планински езера. Сякаш планината ни е по-на сърце. А и с малко дете, което не се спира и непрестанно трябва да гониш по горещия пясък, съвсем затвърдихме, че за известен период от живота ни морето няма да бъде нашата най-любима дестинация.

Още на втория ден решихме да започнем да сменяме всеки ден местата, където да ходим на плаж и да нощуваме. Е, първия ден бяхме в Лозенец, след това на Арапя, на третия ден на Силистар, четвъртия в Несебър, петия прекарахме цял ден на плажа на Градина с една приятелка и на шестия ден решихме да си пътуваме към вкъщи. Набързо разгледахме къде бихме могли да се отбием пътьом. Така и стигнахме до извода да отидем до язовир Жребчево и Потопената църква „Св.Иван Рилски“. Мож би лятото не е най-добрия сезон за посещението й, защото самата църква е далеч от потопена.

Смята се, че през далечния 15 век на мястото на язовир Жребчево се е намирало село Запалня, село Жребчево и село Долни Паничаворе. Храмът бил построен през 1895 година и бил буквално в центъра на долината. Смята се, че години по-късно било издадено разрешение за построяване на язовир Жребчево. Следват протести и молби на местните, но уви. В годините между 1959 и 1966 година в непосредствена близост до селото е построен язовирът. През 1962 година трите села биват заляти от язовира и неговите основи са Запалня, Жребчево и Долни Паничарево.

Язовир Жребчево се намира по течението на река Тунджа на около 35 километра от град Казанлък. В близост до него са и град Николаево, както и село Паничерево. Ако карате по подбалканския път Бургас-София, следва да се отбиете на разглона за Твърдица и Елена. Има табела, която указва, че Жребчево се намира на 2 километра. Завивате два пъти наляво на следващите две кръстовища. След това ще подминете старото гробище. Когато асфалтът свърши ще минете покрай едно малко хотелче и краварници. В близост до тях ще видите и църквата.

Лятото със сигурност не е най-подходящото време за посещение на Потопената църква на язовир Жребечево, защото водите на язовира са пресъхнали и няма да видите наистина потопена тази многовековна постройка. Въпреки това мястото е впечатляващо, защото сякаш напук на всичко, тази църква се издига колосално насред пустошта. Сякаш нещо е опазило стените й вече толкова много години. Може би, за да напомня за заличеното минало и болката на хората, чиито домове са били разрушени и заличени. Като се загледате в самата сграда си личи до къде е било нивото на водата. Впечатляващо е колко потопена е църквата в периода, когато водите на язовира се надигат.

Ако искате да видите църквата потопена под вода, трябва да отидете на пролет, когато се топят снеговете. През по-голямата част от годината нивото на язовира е много по-ниско и църквата на сушата. На възвишение, в близост до църквата се намира гробище, пред което е поставена оставена паметна плоча за потопеното село Запалня.

Текстът гласи: „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г.“

На връщане от морето решихме да се отбием до язовира и да видим Потопената църква. Както вече споменах не беше много потопена, но пък за нас беше интересно да я видим. Поседяхме известно време там, разгледахме я, нахранихме бебето и си обещахме, че ще се върнем, когато водите на язовира прегърнат постройката. 


Четете още:

🔴 Боби Ваклинов изненада с ново амплоа

🔴 Алберт Попов скача от покрива на хижа "Алеко" като малък

🔴 Актьорът Димитър Маринов: Заживях в САЩ с $50, свирех и рисувах на улицата. Накрая – Холивуд





Източник: sunrisinglife





Коментари

горе