Българи мебелираха дома на шейха на Бахрейн в Ню Йорк



Дали е възможно човек да започне малък бизнес в българско селце и след време да мебелира дома на шейх, намиращ се в Голямата ябълка? Повечето хора категорично биха казали „не“ и заклеймили въпроса като смела фантастика. И причините за отрицателния отговор са толкова, че чак е трудно да се намери отправна точка, от която да започне изброяването. Едно е сигурно: България не е страната на неограничените възможности. Последно време държавата ни затъва заедно със сънародниците ни, а икономическата ни обстановка вече се е превърнала в истинско мочурище.
И все пак, отговорът на въпросът, с който започнах е „Да, възможно е!“
Звучи нереално, но е факт. Фирмата за мебели по поръчка в с. Поликраище, водеща началото си от настъпването на демокрацията, днес се препитава предимно от поръчки идващи от чужбина. Създадена е двамата приятели и бивши съученици Николай Кушев и Атанас Куцаров, които първо започнали да правят метални решетки за прозорци, но заради наизскочилата конкуренцията подхванали обзавеждането на заведения, като изготвяли барплотове, столове, маси и т.н. Двамата съдружника не са мебелисти или дърводелци, както по образование, така и по наследство, но ги води трудолюбието си силната воля. Тяхното дружество „Мегапластик“ е сътворено с първата приватизационна сделка в началото на 90-те, когато терените на бившия цех на радиозавода са били купени от община Горна Оряховица за сумата от 28 000 лв. Техният цех днес е ултра модернизиран, но притежанието им е заложено в банка заради кредит.
Интересен факт е, че идеите идват от самите клиенти, а съдружниците набавят материалите от България и ги монтират.
Днес цехът, превърнал се в семеен бизнес, е станал гаранция за качество, макар да не плаща луди пари за реклама и да не попада в медийното пространство. Популярността им идва от най-успешния метод – от уста на уста, която се разгласява от доволни клиенти и приятели.
Така преди време с тях се свързал френският дизайнер Пиер, който им предложил работа за „Кемпински Зографски“ в Мюнхен. За хотела те направили прекрасни пана, а Пиер останал толкова доволен, че ги препоръчал в САЩ и на шейха на Бахрейн, който ги наел да мебелират апартамента на сина му. Следват и поръчки от заможни клиенти в Германия и родината.
Двамата бизнес партньори далеч не се величаят с постигнатото, а единственото, което искат е да изплатят дължимото на банката, за да си отдъхнат.


Четете още:

🔴 Тайната на щастието, разкрита от датчаните

🔴 8 лесни лечебни средства, чието действие е научно доказано

🔴 Свети Киприан – българинът, който пое духовното водачество над цяла Русия





Източник: България сега





Коментари

горе