Газов пистолет си купува пенсионерът от Казанлък, бит и ограбен от роми



83-годишната Иванка от Гурково, нападната в дома си от рецидивист, спи с брадва под възглавницата

Двамата възрастни от района на Казанлък, нападнати, бити и ограбени в последните 2 седмици, вземат мерки за самозащита, съобщиха самите те пред медиите.

Димитър Димитров от Казанлък, на 77 г., който бе нападнат в неделя по обяд, обяви, че ще си купи газов пистолет.

83-годишната Иванка Койчева, бивша готвачка от Гурково, която бе бита в дома си в нощта срещу 14 януари за плячка от 35 лева, вече обяви, че спи с брадва под възглавницата. На същото хладно оръжие разчита и дъщеря ѝ Мария, която се премести да живее при майка си след инцидента.

И в двата случая извършителите са цигани рецидивисти.

Нападателите на бай Димитър, бивш проектант от Института по хидравлика в Казанлък, се оказаха с по няколко присъди. По-възрастният - Ангел Иванов, на 43 г., призна, че излязъл на свобода преди 4-5 дни. Със затворническо досие е и аверът му Господин Георгиев, на 38 г.  

Двамата нападнаха пенсионера Димитър Димитров посред бял ден на безлюдно място, когато той се връщал от пазар в магазин от голяма търговска верига и за по-пряко минал по пътека през полето, която пресича и жп линията Карлово-Бургас в района на казанлъшкия кв. “Запад”.

Мъжете вървели пред него. Според разказа на бай Димитър те спрели да го изчакат и първо заговорили жертвата си, като поискали цигара и огънче. Тъй като възрастният човек се оказал непушач, му поискали 1 лев. Той им отказал с аргумента, че няма излишни пари, след което бил атакуван.  

Нападателите му най-напред го съборили на земята, след това го омаломощили с ритници и накрая го пребъркали и ограбили. Плячката им била 5 кг захар, кофичка кисело мляко, джиесем, 100 лева и фиш от тотото.

Местни твърдят, че това не е първо нападение на цигани над жители на Казанлък по тази пътека - през лятото две жени се били разделили по същия начин с по 20 лева всяка, но те така и не посмяли да се оплачат в полицията.

След преглед в казанлъшката болница се оказа, че Димитров е със спукана кост на носа от побоя. Той отказал прием и е пуснат за домашно лечение.

Жертвата на нападението е благодарен на полицията, която реагира веднага след подадения сигнал за инцидента. Униформени от Казанлък с 3 патрулки гониха в неделя нападателите из калните ниви, докато ги задържат заедно с плячката им.

Двамата рецидивисти вече били успели да си разделят по 50 лева от задигнатите пари на дядото.

“Нямахме пари. Не сме го пребили. Само го блъснахме и взехме, каквото трябва”, обясни пред Нова тв Ангел Иванов.

Подобна е и защитната тези на Кольо Рашков от Гурково - че не е удрял много жертвата си. Макар че ден по-късно жената трябваше да постъпи в университетската болница на Стара Загора, защото се оплака от болки в главата и гърдите. Те все още не са отшумели, но баба Иванка вече си е вкъщи.

Заради това, че нападението над Димитър Димитров в Казанлък е извършено в условията на опасен рецидив, случаят е поет от окръжната прокуратура в Стара Загора. С прокурорско разпореждане задържаните ще останат в ареста за 72 часа, след това обвинението ще поиска от съда постоянното им задържане под стража.  

39-годишният Кольо Рашков от Гурково, който влезе малко преди полунощ в дома на вече заспалата баба Иванка, пък бил излязъл от затвора преди 3 месеца. Той излежал досега зад решетките над 8 години по 10 различни присъди.

Тежките случаи от Гурково и Казанлък от последните 2 седмици са повод криминалисти да коментират, че нападателите озверяват и стават все по-дръзки - преди нападенията, побоищата и грабежите обикновено ставаха над самотни хора в малки и отдалечени села, сега техни жертви вече са и в зрастни хора от по-големи и оживени градове.

И там те също се оказват беззащитни.


Четете още:

🔴 Лазаров постигна страхотна победа на Sofia Open

🔴 Слави Трифонов обяви преди малко: "Длъжен съм да се извиня на...

🔴 Ето какво се случва с тялото Ви 10 часа след като си лакирате ноктите!





Източник: 24 часа





Коментари

горе