След 4-месечна кома 17-годишен учи азбуката



17-годишният Николай Банков от Граф Игнатиево за втори се учи да произнася "мама", "баба", "да", "не" и "ям". Той прекара 4 месеца в кома след падане в пловдивски басейн. Това стана през 2008 г., същата година е трябвало да бъде първокласник. "Лекарите не даваха надежди, че ще се събуди, но стана чудо и Ники се върна към живот", казва майка му Красимира Минкова. По думите й съдбата на сина й развълнувала цяла България и отприщила вълна от съпричастност.

В момента Ники усвоява азбуката и два пъти седмично посещава СУ "Пейо Яворов", където с него се занимава ресурсен учител. "Мечтата ми е той да проговори и да се научи да чете", моли се майка му.

Детето й дълго време било приковано към леглото и се хранело със сонда. Добри хора и фирми помогнали за рехабилитацията му. "Успяхме да проведем и 20-дневен курс в турска болница, където раздвижването беше с робот", обясни Минкова. Синът й започнал да се възстановява, но преди 3 г. се отключила епилепсия и стопирала развитието му. Парите от спонсорите свършили, а майката, която сама отглежда детето си и не работи, няма възможност да осигури ежедневна рехабилитация. Един час струва 25 лева. Затова Минкова води Ники в общински център, където гимнастиката е безплатна, но не е достатъчна.

Момчето все още не може да си служи свободно с ръцете и да пише с химикал, въпреки че е претърпяло две операции. "Като всички свои връстници обича да си играе с лаптопа. Има си профил във фейсбук. Много се радва, когато получава покани за приятелство", обяснява майката. Минкова се тревожи за бъдещето, тъй като предстои Ники да навърши 18 г. , а тогава ще му бъде спряна финансовата помощ от 930 лева.

"Красимира не е работила, за да се грижи за сина си. Как ще преживяват", съчувстват им в Граф Игнатиево. Жителите на селото са категорични, че няма да оставят майката и момчето да мизерстват и ще им помагат.


Четете още:

🔴 Нови 3 победи за Антъни Иванов в САЩ

🔴 На живо от ужаса на "Струма": Вадят хора от блъснати коли при верижната катастрофа, която взе жертва (видео)

🔴 В Белгия определиха българската баница за едно от най-добрите ястия в света





Източник: 24 часа





Коментари

горе