Тази българка е само на 13, а покорява световните сцени



Александра Иванова е на 13 години, а ѝ предстои да осъществи мечтата на много известни и утвърдени музиканти - да свири в прочутата Carnegie Hall в Ню Йорк през март тази година.

Радостната новина идва през януари, когато момичето научава, че печели първо място в международното състезание Golden Classical Music Awards“ 2018, където като абсолютен лауреат е поканена да свири на класическа китара в легендарната зала в Ню Йорк.

Александра Иванова
Александра Иванова Източник: Личен архив

„Бяхме много изненадани, когато научихме за успеха на дъщеря ни. Това е четвъртото ѝ отличие на световен конкурс и Александра знае, че,

когато свириш от сърце и душа и даваш всичко от себе, нещата се получават и мечтите се сбъдват“, споделя майката на Алекс - Антония Дончева, в интервю на Силвия Прибиловска за Vesti.bg.

Александра учи в музикалното училище в София и свири на китара от 5 години.

 

Източник: Личен архив

До момента тя има редица отличия като първа награда в конкурса International music competition Salzburg “Grand Prize Virtuozo” 2018, където я канят да свири в  Mozarteum University Salzburg Wiener Saal, като лауреат и млад виртуоз, втора награда в  International music competition Vienna “Grand Prize Virtuozo” 2018, трета награда в XIII Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти април 2018, гр. Перник, специална награда в XIX International Erste Guitar festival 16-21 March, Belgrade, Serbia 2018, специална награда в 22 международен конкурс за класическа китара “Акад. Марин Големинов” 2018.

„Алекс започна да свири случайно, но това е съдбата. По време на разходка в парка дъщеря ни застана пред едно момче, което свиреше на китара, тогава той я попита дали иска и тя да изсвири нещо. Тя хвана китара за пръв път в живота си и изсвири мелодия. Малко след това ни каза, че иска китара за рождения си ден и месеци след това започна уроци“, разказва майката на талантливото дете.

Любимите композитори на младата китаристка са Никита Кошкин, Лео Браулер, Максимо Диего Пуйол, Аугустин Бариос, Франциско Тарега и др.

Александра живее за музиката и определя китарата като нейния живот.

Тя свири всеки ден по 2 или 3 часа, но благодарение на китарата се научава да разпределя задълженията си така, че да й остава време и да се забавлява.

В свободното си време обича да чете книги, играе на Playstation, излиза с приятелки и още много други неща.

„Никога не сме я карали да свири, тя сама решава кога и колко. Бих казала на всички родители, че е изключително важно да се съобразяваме с желанията на децата и да ги подкрепяме. Децата са мъдри личности и в много случаи добре знаят какво искат“,  посочва Антония Дончева.

Майката на Александра е категорична, че най-важното за децата е, когато пораснат да станат добри хора.

„За да станеш добър човек е важно да си щастлив като дете, да си мечтател, който с помощта на родителите си сбъдва собствените си мечти“, допълва тя.


Четете още:

🔴 Да свалиш 70 кг, но с пържоли в менюто! (ВИДЕО)

🔴 Проф. д-р Никола Владов: Спасихме момче с тумор върху аортата

🔴 Български килими в кралските дворци на Великобритания и Версай





Източник: Вести





Коментари

горе