Търновски уролог работи с най-съвременния метод за диагностика и лечение на рак на пикочния мехур | Вестник Борба



ИНОВАТИВНА ТЕХНОЛОГИЯ В ДИАГНОСТИКАТА И ЛЕЧЕНИЕТО НА КАРЦИНОМА НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР ИЗПОЛЗВА ТЪРНОВСКИЯТ УРОЛОГ Д-Р НЕНЧО КОНДОВ. Специалистът борави с новата техника за образна диагностика в ендоскопската медицина, с която засега в България разполага единствено столичната СБАЛ по онкология. Той е част от екипа на клиниката по урология, където се използва т. нар. система THUNDERBEAT и иновативния метод NBI (Narrow Band Imaging). На практика този метод дава на лекаря много по-прецизна и детайлна информация за богато кръвоснабдените повърхности и други структури на лигавицата на пикочния мехур в човешкото тяло, обяснява д-р Кондов. Специалистът е родом от Варна, но израства във Велико Търново, където завършва Природо-математическата гимназия. През 2000 г. се дипломира в Медицинския университет в София, а през 2006 г. придобива специалност „Анатомия, хистология и цитология”. Втората си специалност „Урология” д-р Кондов придобива отново в МУ – София, през 2011 г. Въпреки че работи в столицата, урологът преглежда и във Велико Търново два пъти в месеца в „ДКЦ – 1” ЕООД (бившата поликлиника) и е един от най-търсените специалисти.





„В начален стадий на болестта раковите клетки не могат да бъдат открити чрез обикновена цистоскопия. В този случай е необходимо да се използва методът, наречен NBI. А по-ранното откриване на проблема повишава ефективността на лечението и избора на последващата терапия”, обясни д-р Ненчо Кондов. Допълва, че всяка година поне 2000 българи разбират, че са развили рак на пикочния мехур, като мъжете боледуват 3 до 4 пъти по-често от жените. Най-голям риск има при пушачите – 75% застрашени от новообразувания на пикочния мехур. При тях рискът е еднакво голям както при мъжете, така и при жените.





Лечението на рака на пикочния мехур е комплексно и освен оперативния метод според хистологичната структура на туморния процес след това се прилага лъчева, химиотерапия и имунотерапия.

Д-р Кондов съветва всички, които страдат от рецидивиращи цистити или са забелязали кръв в урината (дори и еднократно) да потърсят специалист уролог. Причината е, че ракът на пикочния мехур в повечето случаи се развива безсимптомно, а първият признак на заболяването е хематурията (б.ред. кръв в урината). Наред с това се проявяват и циститни симптоми, дължащи се на възпалителен процес на увредената лигавица на пикочния мехур, а болката е сравнително късен симптом. Диагнозата на рака на пикочния мехур е от компетентността на уролога, допълва специалистът. Категоричен е, че с най-голям успех в лечението на болните са именно пациентите, които умеят да се самонаблюдават и се доверяват на лекуващия лекар.

Весела БАЙЧЕВА


Четете още:

🔴 Лечителят от Горна Оряховица Георги Петков помага с енергия, молитви и вяра

🔴 Ето го баровския дом на Коко Каменаров и Радина (СНИМКИ)

🔴 Сияна и Евстати опитаха да развенчаят мистерията около Дяволското гърло, но откриха телата им извън пещерата





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе