Все още крадат от багажите на летище София



Министерството на външните работи на България привика посланика на Турция Хасан Улусой заради негово изказване, което предизвика скандал. Улусой заяви, че българската държава трябва да насърчи изучаването на турския език. Привикването му стана по разпореждане на външния министър Екатерина Захариева.

“Думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит. В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения”, заявиха от външното министерство.

Хасан Улусой

Улусой се е срещнал с директора на дирекция „Югоизточна Европа“ Деян Катрачев. Пред посланика е била изразена позицията, че

изказването му е политически неприемливо

Катрачев е изтъкнал, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика. Споре МВнР турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице.





Посланикът на Република Турция от своя страна е заявил, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите. Той е обяснил, че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани. Посланик Улусой е заявил, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин  във вътрешната политика на Република България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България.

Изказването на посланика бе по време на откриването на четвъртия завод на турската компания “Теклас” край Кърджали. То бе в контекста на

липсата на квалифицирани български кадри

които владеят говоримо турски, но не и писмено. На откриването присъства и премиерът Бойко Борисов.

“Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турския език в училищата от страна на българските граждани – писмено и говоримо. Така ще идват и повече турски инвестиции. Ние сме готови да съдействаме”, каза Хасан Улусой.

След което Борисов заяви: “Това, което каза посланикът, аз го разбрах по един начин, доколкото разбрах – излезе по друг. Но при всички случаи ще му потърся отговорност, ако това е имал предвид, още сега.”

Борисов допълни още, че има проблем с езиковата подготовка на работната ръка у нас и за подобен проблем са му говорили и китайски инвеститори.

“За радост българите изучват активно езици, особено младите хора, а в по-напреднала възраст трябва да се квалифицират. Виждате – работа има колкото искаш, просто трябва  квалификация”, каза Борисов. Той каза още, че

в България може да се учи турски език

от всеки, който желае.





“Не е моментът да даваме възможност на някой хейтър в София, който не вижда това, което е построено, и живее с представата за Кърджали, че пасат магарета по поляните, да се хване за това”, заяви Борисов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че изказването на посланика е абсолютно неприемливо и е поредният опит за чужда намеса във вътрешните работи на България. Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов определи изказването като провокативно.

Това не е първият скандал между България и Турция след изказване на турски дипломат. В края на март турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че страната му се е намесила в българската политика заради поправките в Закона за вероизповеданията. Това предизвика остра реакция от страна на България, която поиска официално извинение.

Такова обаче не последва. Турските власти обясниха, че думите на Чавушоглу са извадени от контекста, а определени сили искат да развалят добросъседските отношения между двете страни.

Турция е третият по големина търговски партньор на България.


Четете още:

🔴 Правете това всяка сутрин, за да сте здрави

🔴 Тате носи, мама меси... Почти половината младежи у нас живеят с родителите

🔴 Атанас Скатов покори третия най-висок връх в света - Канчендзьонга





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе