Ако може съвсем без болнични, да подкрепим бизнеса... Търпи, народе...



Понеже всеки 4-и болничен лист бил издаден на здрав човек (по думи на зам.-председателя на Българската стопанска камара), автоматично следва, че е редно да се накажат не личните лекари/специалисти, издаващи фалшиви болнични, а, разбира се, останалите 75% истински БОЛНИ работници и служители.

Защото всеки 4-ти подвежда работодател (може и да е така), да го отнесат ония първите трима, затова хайде първите три дни болнични да са неплатени! (бел. ред. – такава промяна в закона предлагат работодателите). Окей, айде, ако това ще подобри нещо…

Ама какво правим с ужасните условия на труд в страната? С отвратителното отношение на работодателя? С най-големия брой жертви на работното място (по една жертва на седмица според НОИ за първите месеци от 2019)?





Какво правим с липсата на мерки за безопасност – физическа, психическа, здравословна, от страна на работодателя? С минималната заплата, която е най-ниска за цяла Европа? С липсата на каквито и да било облекчения относно консумативи от първа необходимост, лекарства, храни, каквито е въвела всяка, ВСЯКА една страна-членка на ЕС. (За някои като бедна Хърватия, на която нашият премиер-слънце се скъса да помага и развива, щото това ни била основна външнополитическа цел – ДДС върху храни и лекарства е съответно 0.9 и 0.0%, а в Белгия – ДДС върху лекарствени продукти – също 0%).

Нищо, ние тука нали всеки 4-и е фалшиво болен, плащаме по ДВАДЕСЕТ процента на всичко!

А какво правим с неспазения почти никъде 8-часов работен ден? Страната се пръска по шефовете от извънредно работещи хора, чиито права не се зачитат, които са на крак по 12-14 часа на ден и на които не се заплаща за извънредно работно време?





И най-унизителната част – какво правим с мизерното заплащане на нощния труд в страната – 25 стотинки на час (работници, лекари, пожарникари, шивачи и т. н.) и това само защото вездесъщият работодател е решил да приеме спешни поръчки, да осъществи големи сделки!

Не може да се приложат законите за фалшив болничен лист, да се реализират санкции за лекари, издаващи такива на здрави хора?! Не може?!

Трябва да се остави безобразието в здравната система, да се поощри и помилва по главата тъжния работодател, да се окастри и без това нищожната и обидна заплата на работника?! Работникът, който е изложен на всякакви финансови и социални унижения заради алчност, самозабрава, политическа протекция и беззакония.





Най-бедният гражданин на Европа, когото залъгват ежедневно и успокояват с глупости за гигантски икономически растеж, приходи, инвестиции, шеметно БВП и т. н. неща, които реално не са се случили, а ако са, са обслужили няколко приятели на властта и това е.
И най-бедният гражданин на ЕС има честта да плаща данък дори на мижавата си минимална заплата, да плаща 20% ДДС на всичко, да му се подиграват с минимални осигуровки и извънреден труд за стотинки…

И той търпи, търпи, щото някой някъде му е казал, че е по-зле и той има късмет с точно ей тая работа,… а сега искат да му взимат и пари, защото смее да е болен (разбира се само 3/4 са истинските болни, окей)…

Позор! Отрепки. Не-хора!

Христа Маринова  

От фейсбук-страницата на авторката






Четете още:

🔴 Първо българско училище в Уисконсин Делс

🔴 12 години затвор застрашават старозагорката, която уби изнасилвача си (ВИДЕО)

🔴 Гадателката на Берлускони Теодора Стефанова: Българите от чужбина ще се върнат след 10 години!





Източник: e-vestnik





Коментари

горе