Пловдивска фирма съживи замразени шарани



Пловдивска фирма стана пионер в създаването на оборудване по технологията Acoustic Extra Freezing /AEF/, която се опълчва на съществуващите досега методи на дълбоко замразяване на храни. Преди няколко години руският конструктор Дмитрий Балаболин създава и патентова „Акустическая заморозка”.

При нея не се прави класическо дълбоко замразяване, а с помощта на звукови вълни кристалите на леда стават микроскопични чрез нанокристализация.





„От 90 години насам храната се замразява до кокал при минус 30 градуса. Сега с този метод ние я запазваме свежа”, обяснява Драгомир Паунов, собственик на пловдивската фирма, която използва метода.

За да покаже как новият метод не разрушава клетъчната структура на плодовете и месото, той е направил няколко опита със замразени живи шарани. С AEF те са размразени и са се съживили.





Правен е подобен и опит с живи миди.

Целта ни не е да съживяваме животни, а да покажем, че с технологията не се съсипва качеството на храната. Където дълбокото замразяване разруши структурата на клетките, започва окисляване и храната вече не е същата”, обяснява Паунов.

Той смята, че новият метод ще премахне и химията от храните.





Една риба на третия час след улова започва да се окислява и да се разваля. Мажат я с едни глазури - химии, замразяват я и я размразяват. И накрая идва крайният клиент и си мисли, че е купил прясна риба. При акустичното замразяване няма химия”, казва Паунов.

Пловдивската фирма е единственият производител на оборудване за руската технология. Освен него предлага и компютър, с който се регулират програмите за нанокристализация на различните храни.


Четете още:

🔴 Златка Райкова пусна снимка с бебето и написа нещо, което разчувства всички

🔴 Убитата от сметоизвозващата гондола жена се е връщала от работа

🔴 Преслава най-сетне се осмели да се покаже без грим - какво ще кажете? (Снимки)





Източник: Марица





Коментари

горе