Митьо Крика преподава физика в Англия



Женя се в народна носия на родопска поляна

Културистът работи като учител в католическо школо

"Учител съм в католическо училище в Лондон от 8 години вече. Първоначално започнах като преподавател по физическо възпитание на доброволни начала за три месеца. От ръководството ме харесаха и останах за постоянно. След това изкарах курсове и вече преподавам математика, физика и други неща."

С това започва изповедта си пред "България Днес" Митьо Крика. От десет години Димитър Ходжев живее и работи в английската столица Лондон. Там силовакът е свил семейно гнездо със своята половинка Камелия, с която все още нямат брак и деца, но двамата усилено работят и по двата въпроса.

"Хората да не мислят, че като пуша скъпи кубински пури и пия марков ром и уиски, съм цъфнал и вързал. Съвсем обикновен човек съм, който бачка на 100 места", категоричен е Крика, който не щади усилия и време, за да изкарва необходимите за квартира, прехрана, нормален живот в Лондон и пътувания средства.





Католическото училище в английската столица е с преобладаващо цветнокожи деца. Има и много българчета, най-вече от ромски произход. "Наши ромчета се интегрират успешно в Англия. Все пак 2500 паунда е глобата, ако детето не посещава училище. Помагам с каквото мога успешно да завършват. Дори направих курсова работа по физика на едно ромче, за да може да премине", казва още г-н Ходжев.

Мускулестият учител преподава физическо възпитание и математика на по-малките класове. "Изкарах и квалификация за учител по математика, физика, химия и биология на 7-и ,8-и, 9-и и 10-и клас. Тези предмети се преподават от един учител в Англия. Системата е малко сложна и объркана. По деветобална система се оценяват по-горните класове", продължава разказа си пред вестника Ходжев малко след като се е прибрал след поредния натоварен работен ден в школото.

За късмет на Митьо то се намира съвсем близо до квартирата, която споделя с любимата си Камелия и нейния баща. "Когато не е дъждовно, мога ходя с колелото. Имам собствена зала за фитнес тренировки в училището. От рано сутрин до късно през деня съм там. Бие ли звънецът, училището се затваря и повече няма влизане.





Заедно с ръководството на школото Митьо е натоварен със задачата да следи за реда и дисциплината сред подрастващите. "Тук учебният ден започва в 8,50 ч. Всички деца се строяват на плац пред школото. Заедно с двама директори следим за закъснели ученици. Ако има такива, след края на часовете остават в една стая като наказание известно време, докато всички останали си тръгват", споделя още Крика.

Соцстроят продължава 20 минути. Тогава децата отиват за първия учебен час. "До края на деня има още две строявания на плаца. Контролът е много строг. Проверките и наказанията също. Но заради това тук няма алкохол, наркотици и агресия. В България отдавна премахнахме социалистическите прийоми, докато в Англия държат на тях и има резултат", размишлява завършилият треньорска магистратура в Националната спортна академия 44-годишен културист.

Крика следи и за това учениците да не прекрачват прага на католическото училище с мобилни телефони. "Ако се открие джиесем, той се конфискува за една седмица. Ако се повтори случаят, телефонът се взима за месец. Ако искаш да звъннеш на родител или някой друг, отиваш в специалната ученическа рецепция", разкрива още от дисциплиниращите мерки на Острова бронзовият медалист от световно първенство в състезанията "Най-силен мъж".





При по-сериозни провинения от носенето на джиесем провинилият се ученик се премества в специална къща за половин ден. "Там той работи по специфични задания. Децата с по-лош характер се държат по-далеч от останалите, като за тях се грижат специални преподаватели", казва още Крика и добавя, че католическото училище се финансира от католическата църква и общината, а за всички деца има безплатни закуски.

В учителстването на Митьо няма нищо случайно, тъй като е от преподавателско семейство. Майка му е учител по биология и химия по време на престоя им в Ангола, а дядо му по музика в родния Казанлък.

"По-либерален учител съм и затова понякога децата приемат добрината за даденост. Ако се наложи, след Брекзит ще се върна да живея в Ангола с Камелия и да бъда учител по английски език. Имаме идея да отидем за една седмица и да проверим на място как са нещата. Силна икономика имат, богати са на петрол и диаманти. Но по-близкият ми вариант е след Брекзит да заминем за Испания, където също е добре", разкрива плановете си за бъдещето Крика.

Наред с тези планове в същото време Митьо работи за свой наследник. След като на 4 април чукна 44 години, Митьо и половинката му Камелия сериозно са се замислили за свои наследници.

"Работя по въпроса, въпреки че съм още млад (смее се). С нея се запознах в магазин за дрехи на пазара "Георги Кирков" в София, след като се бях разделил вече с предишната си приятелка Нина. Камелия работеше там, а аз влязох да пазарувам. Харесахме се и се получиха нещата. След това дойде кризата, затворих моя зала и бизнесът ми не вървеше добре. Предложих й да избягаме в Англия и наред с това да изплатя многото кредити, които имах. Така и стана", връща лентата назад учителят.

Двамата обмислят да вдигнат и пищна сватба след 10-годишна връзка.

"Представям си я като традиционните български фолклорни сватби, които все по-често се правят у нас. Да сме с народни носии на поляната в Родопите, с много чевермета, гости в носии и гайдари. Както си е по стара българска традиция. Въпреки че 10 години вече съм в Англия и някак си съм отвикнал от България", споделя още Митьо.

Докато умуват за сватбеното тържество, Митьо и Камелия, която работи като счетоводител в английската столица, не пропускат удобен случай да пътуват в екзотични държави - Доминикана, Куба, Кабо Верде.





"Предпочитаме топлите испаноговорещи дестинации. Искаме да пообиколим света, докато сме по-млади, и после да се върнем", казва Крика.

Гледах психичноболни хора

"В началото на престоя ми в Англия две години работех в дом за хора с тежки душевни увреждания. Грижех се за мъже и жени с аутизъм и други тежки заболявания. През останалото свободно време бях охрана. Няма срамна работа", споделя още Митьо Крика.

След това дошла възможността за учителстване в католическото школо. И докато педагогът осем години следи за реда и дисциплината на подрастващите и ги учи на физика, химия, биология, математика и физическо, паралелно Митьо охранява английски пъб в непосредствена близост до стадиона на футболния "Арсенал". Има ли мач на отбора, работният ден на кръчмата надхвърля 14 часа.

"В самото начало с Камелия дойдохме общо с 600 паунда. Толкова, че да си платим квартирата и да не умрем от глад. Започнах да мия коли на паркинг пред голяма верига хипермаркети. Времето в Англия е предимно мрачно и дъждовно и беше много трудно да навивам хората да им мия колите. Едва събирах пари да си платя наема на машината, квартирата, сметките и храната", споделя още пред вестника спортистът.

Един месец Митьо работел и в строителството. "CV-то ми е изключително шарено и имам цяла папка с квалификации. Включително второ ниво за треньор по футбол и ръгби. Както и за конвенционален треньор. Създадохме отбор по ръгби, в който бях най-старият играч. И треньорът бе по-млад от мен", спомня си за многобройните преживявания на Албиона Ходжев, който наред с всичко изкарал последния си рожден ден в болница със спукан апандисит.


Четете още:

🔴 Блъснаха момче с тротинетка, изскочило на булевард в София (видео)

🔴 Психар с маски на клоун и прасе стряска нощем шофьори

🔴 Дейли мейл: 39-те трупа в камиона може да са на българи (ВИДЕО)





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе