Подслушва ли ви телефонът?




Колко знае Вашият смартфон за вас? Много хора смятат, че телефонът им събира твърде много информация за живота им и е своеобразен шпионин вкъщи, та дори и че ги подслушва.

Експерти обаче разкриват как работи тази технология и какво можете да направите, за да спрете събирането на данни за вас. Те казват, че колкото и да ви изглежда, че разговорите ви се подслушват, това не е така. Според тях най-вероятно






Вие сте подсказали

на мобилното си устройство от какво се интересувате и затова после телефона ви представя същата информация под формата на реклама или друг вид припомняне и вие имате чувството, че малката джаджа ви преследва. Например, ако сте търсили дадена марка обувки в Гугъл или сте заредили приложение за сателитна навигация, за да видите в кой магазин се продават тези обувки, телефонът ви ще запомни информацията, която сте задали и може да ви засипе с нежелана реклама на същия продукт.






Друг начин, по който телефонът събира информация за вас, са снимките, които правите. Местата, на които се снимате също могат да послужат като основа, за това къде обичате да ходите през свободното си време и какво обичате да хапвате, пийвате или обличате. Тази информация от телефона отива при рекламодатели, които може да решат да ви предложат свои продукти или услуги.






Как да се предпазите от това?
Избягвайте използването на всякакви мобилни приложения чрез профила си във Фейсбук, както и не разрешавайте на всяко приложение да може да се свързва с програмата ви за навигация, със галерията ви за снимки и със списъка ви с контакти.






Телефонът ви не може просто ей така да започне записва гласа ви. Вие трябва да му подскажете с определена фраза, че искате това. Например фразата „Хей Сири“ би отключила възможността приложението да започне да ви записва. Има обаче модели, които могат да започнат да ви записват, ако кажете друга ключова фраза. Производителите казват, че такива записи остават само в устройството и не се изпращат на Фейсбук или инстаграм. Можете да се предпазите като деактиворате виртуалните асистенти като Сири и Кортана.


Четете още:

🔴 Ето какво те чака през новия месец

🔴 В Плевен извършиха уникална по рода си операция

🔴 Лицето на "Панорама" Бойко Василев стана жертва на интернет измама





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе