15 трика за готвене, откраднати от най-прочутите готвачи



Талантът си е талант, но готварството, като всяко друго изкуство, има и правила. Има и тайни, които готвачите съхраняват грижливо и предават от поколение на поколение. Ето някои от тях. 

Обичате люти чушки, но искате да са толкова силни? Махнете семената, изрежете „вените“ отвътре и ги изплакнете със студена вода. Лютивината ще изчезне почти изцяло, а вкусът ще остане същият. 





Картофките стават хрупкави и без да ги пържите в олио, ако ги поръсите с брашно и ги изпечете. 

Броите калориите? Заменете тежката сметана с ¾ разбити белтъци в десерта. 

Ако се чудите дали да сложите зеленчуците да се варят в студена или във вряща вода, запомнете следното правило: тези, които растат под земята се слагат в студена, а растящите над земята – във вряща.





Когато разбивате белтъци на пяна, ще знаете, че са готови, когато обърнете купата наопаки и съдържанието не се разлива. 

За салати използвайте печено във фолио цвекло вместо варено. Печеното цвекло запазва повече от цвета и вкуса си и съдържа повече витамини. 

Ето каква е най-добрата последователност за рязане на лук. Срязвате на две половини по дължина, като отрязвате най-горната и най-долната част на всяка. Правите един-два хоризонтални разреза, след което започвате да режете по дължината. Накрая нарязвате напречно и кубчетата са готови. 





Заливайте салатата със сосове само след като вече сте поръсили със сол. В противен случай олиото ще попречи на солта да се разтвори напълно. 

За да не залепват макаронените изделия, използвайте колкото може повече вода. Един литър на сто грама суха паста е идеалното съотношение. 

Тайната на перфектното тесто за сладкиши е проста: теглото на брашното трябва да е равно на теглото на захарта, а теглото на яйцата да е равно на теглото на маслото. 





За да направите картофеното пюре меко, добавете с млякото сода за хляб на върха на ножа и бийте 2 – 3 минути. 

За да изстискате повече сок от цитрусовите плодове ги облейте с гореща вода, или поставете за кратко в микровълновата фурна. Преди да разрежете плода, претъркаляйте го, притискайки с длан към плота. 

Използвайте дървена пръчица, за да проверите дали олиото е готово за пържене. Ако около пръчката се образуват мехурчета, можете да пристъпвате към готвенето. 

За да не се слепва оризът, запържете го в тиган с растително масло, след което добавете водата за варене. За овкусяване може да добавите скилидка чесън и да я извадите, когато оризът е готов.

Ако смятате да сервирате пастата със сос, не слагайте олио във водата, в която се вари, защото то ще попречи тестеното изделие да „попие“ от вкуса на соса. 

За да срежете домат, без да пуска сок, режете по месестите „стени“, които отделят семената.  





Тестото за пай обикновено се наръсва с брашно, преди да се навие. Ако ще правите сладко ястие, можете да замените брашното с какао на прах: то ще даде деликатен аромат и няма да се отрази на вкуса. 

За да станат кюфтетата по-вкусни, загрейте ситно накълцания лук в олио, след което смесете с месото. Това не само ще подчертае вкуса, но и ще премахне всяка възможност да намерите полусуров лук в готовите кюфтета. 

Всеки готвач има собствена тайна за приготвяне на идеалната пържола. Но всички са съгласни за едно – тиганът трябва да е силно нагорещен и да пуши. 


Четете още:

🔴 Кестенът – новата стара суперхрана

🔴 Подслушва ли ви телефонът?

🔴 Ето какво те чака през новия месец





Източник: Обекти





Коментари

горе